Pähkäilyä isoista ja vähän pienemmistäkin asioista: Empatia, terve järki, uusfasismi, populismi, ruokamme, ...
2023, 2024
Heikin pohteita > Jorinoita > Varoittava johdanto jorinoihin (edit: 2024-11-22)
Ihan läpällä kirjasin tähän täysin fiktiivisten tyyppien höpinöitä maailman menosta. En tietenkään voi ottaa vastuuta heidän puheistaan, mutta pyydän kuitenkin nöyrimmästi anteeksi jo näin etukäteen, JOS jostain minulle käsittämättömästä syystä joku teistä herkkähipiäisistä loukkaantuu HEIDÄN höpinöistään.
2024
Ystävykset täydentävät kuvitelmissaan ja ennakkoluuloissaan olevia aukkoja wikipedian viisauksilla ja chatGPT:n heille kertomalla, joten tiedettä heidän juttunsa eivät ole, vaan ketäpä tieteelliset totuudet nykyään kiinnostavat.
Mielestään he kuuluvat sivistyneistöön, mutta pilkkaavat myrkyllisesti niitä, jotka levittävät uskomuksiaan ja ennakkoluulojaan totuutena vaikka samaan sortuvat itsekin.
Monen Nobel-kirjan ensimmäiset luonnokset ovat kuulemma olleet kökköä luettavaa.
Astrid Lindgren kertoi sujuvan tekstin salaisuudeksi: "Kirja pitää kirjoittaa uudelleen niin monta kertaa, että itseä ei siinä enää mikään häiritse."
En ole Nobel-kirjailija enkä Astrid Lindgren. Minua tekstini alkavat tympiä kerta kerralta enemmän, vaikka niitä miten korjailisin. Tällaisten juttujen hinkkaaminen hautaan asti ei muutenkaan innosta. (Valmiiksi saamista estävä perfektionismi on kai sitä, että hirvittää paljastaa olevansa vähäpätöisempi lahjakkuus kuin maailmankirjallisuuden huiput.)
Nämä jorinat eivät sovi valmiiksi mietittyjä ajatuksia kaipaaville. Itseäni kiinnostaa, minne kaikkialle ajatukseni rönsyilevät, kun päästän ne vapaaksi.
Olen pyrkinyt tiiviiseen ilmaisuun, mutta jos tiivistän juttujani, niistä kiteytyy vain helposti ymmärrettäviä itsestäänselvyyksiä. Jännät oudot aavistelut hatarine perusteluineen häviävät. Tylsää! Tylsää!
Eräs kallonkutistaja huomautti, että minulla on kolmesta viiteen eri näkökulmaa asioihin. Näissä jorinoissa on kuusi eri henkilöä, että kaikki näkökulmani saisivat luontevasti tilaa. Kuudennen henkilön tehtävä on houkutella esiin vielä yksi näkökulma.
Eino Eilisen mielestä yhteisiä asioita pitää hoitaa vanhalla tutulla ja hyväksi koetulla tavalla. Siksi Eino kaipaa perinteisiä arvoja kunnioittavaa vahvaa johtajaa, joka jämäkästi pitää vaaralliset väärinajattelijat ja muut haahuilijat kurissa ja torjuu isänmaalle vieraat kulttuurivaikutteet.
Eino uskoo oman ja kaltaistensa "terveen järjen" kaikkivoipuuteen. Siis aika tavallinen ihminen.
Unto Uneksijan mielestä menneen maailman viisaudet pitää hylätä. "Menneiden aikojen 'viisauksiin' luottaminen on kuin tuijottaisi oudolla vuoristotiellä peruutuspeiliin." Tulevaisuus ei ole uusi eilinen. "Future ain't what it used to be."
Unto kunnioittaa kaikenlaisia näkemyksiä, vaikka saarnaavasta tyylistään voisi muuta luulla:
"Kukaan ei ole koskaan onnistunut takomaan "väärinajattelijoille" järkeä päähän", muistuttaa Unto. "Jos jaksaa ystävällisesti kysellä ja kuunnella, saattaa päästä jyvälle, mistä toisen päähän on kertynyt käsittämättömiä ajatuksia. (Saattaapa jutustellessa paljastua omankin ajattelun outouksia.) Tärkeintä on välttää adrenaliinin eritystä, koska adrenaliini tekee ihmisistä hölmöjä."
"Mitä vahvempi mielipide alitajuntani syövereistä pulpahtaa, sitä perusteellisemmin mietin, onko siinä mitään järkeä." (Oikeasti Unton ajatus ei kulje ihan noin)
Ihminen uskoo olevansa oikeassa vaikka tosiasiat muuta todistavat: "Ollako itseensä tyytyväisenä jääräpäisesti väärässä vai nöyrtyäkö kuuntelemaan muidenkin ajatuksia? Kas siinäpä pulma. " Kestääkö ego uuden oppimista?
Vaikka riidankylväjät levittäjät kaikkialle myrkkyjään, Unto uskoo, että ihmisten enemmistö kautta maailman
Yhteistyön vieraiden ihmisten kanssa Unto aloittaa varovaisen luottavaisesti. "Kun ketkuille antaa sopivasti köyttä, ne hirttäytyvät siihen." Kun luottamuksen väärinkäyttäjät paljastuvat, heidät voi dumpata ketkujen kaatikselle ja loppujen kanssa tehdä kaikkea kivaa ja hyödyllistäkin.
Unton mielestä demokratia on kaikesta tapahtuneesta huolimatta ainoa inhimillisesti toimiva tapa sopia yhteisistä pelisäännöistä. Demokratian ongelma on, että ihmiset äänestävät fiilispohjalta miettimättä nenäänsä pidemmälle. Vaalitaistoissa fiiliksistä päällimmäiseksi nousevat riidankylväjien nostattamat viha, pelko ja itsekäs ahneus.
Peli on puoliksi menetetty, jos joudutaan äänestämään. Varsinkin, jos äänestystulos menee melkein tasan. Ihannetapauksessa demokratiassa käydään rakentavaa keskustelua — dialogia — ja äänestetään vain, jos ei päästä yhteisymmärrykseen. Sellaiseen yhteisymmärrykseen, joka ei ole hämärien lehmänkauppojen kautta saavutettu yhteisen edun kannalta huono kompromissi.
Mitä huonommin demokratia toimii, sitä hullumpia tyyppejä kansakuntien johtoon nousee. Suuriegoiset johtajat eivät kykene rakentavaan vuoropuheluun.
Mikä pätee demokratiaan pätee sääntöpohjaiseen maailmanjärjestykseen.
Unto on maailmanparantaja — "kukkahattutäti". Siis aika tavallinen ihminen Untokin. Toki eri lailla tavallinen kuin Eino.
Tieteiskirjailija Tytti Tulevaisuus yrittää eläytyä aikamatkailijaksi, joka kommentoi meidän 2020-lukulaisten touhuja 2100-luvun alun näkövinkkelistä. Tytti kuitenkin lipsuu roolistaan sen verran pahasti, että hänen tekeillä olevasta kirjastaan tuskin tule aivan sellaista, kuin hän tavoittelee.
Tytin kuvittelemassa tulevaisuudessa ihmiset kärsivät kaikista huonoista päätöksistämme jokseenkin niin kuin nykytieteemme ennustaa.
Maailmanlaajuinen yhteishenki on kuitenkin vahvistunut niin, että ihmisten ei tarvitse pelätä toisiaan vaan he voivat keskittyä selviytymään meidän heille aiheuttamistamme vaikeuksista.
10, 13 ja 15 vuotiaat Aino, Ilja ja Olayinka puuhailevat omiaan milloin missäkin, mutta aika ajoin jäävät kuuloetäisyydelle pelaamaan lautapelejä.
"Aikuisten puheet kiinnostavat, mutta tuntuu, etteivät kaipaa meitä mukaan keskusteluun. Vastaavat sentään asiallisesti, jos 'keskeytämme' ja kysymme jotain. Höpisköön 'viisaita' keskenään."
Laitan jutustelun sekaan "lainauksia" sosiaalisesta mediasta:
"Uusimman tieteellisen huippututkimuksen mukaan tiede on taas väärässä!"
Parissa viikossa tämän tasoinen huuhaa-trollaus saattaa kasvaa tieteellisen totuuden ylittäväksi some-totuudeksi.
Tytti, Unto ja Eino ovat sulkeneet kännykkänsä, etteivät sortuisi kommentoimaan some-öyhötystä, vaan onnistuisivat keskittymään olennaiseen ja keskustelemaan sivistyneesti. Päätös ei aivan pidä, vaan vaivihkaa kukin vuorollaan vilkaisee "tärkeimpiä" some-kanaviaan.
Heikin pohteita > Jorinoita > Yritysvetoinen kehitysyhteistyö (edit: 2024-12-18)
Eino: Suomi siirtyy yritysvetoiseen kehitysyhteistyöhön. Rakennamme Afrikkaan niin vireän talouden, ettei porukka enää halua sieltä Eurooppaan. Eipä enää mene nekään rahat kankkulan kaivoon.
Tytti: Jos yrittämisen edellytykset Afrikassa olisivat edes puoliksi niin hyvät kuin Suomessa, ehkä harvempi sikäläinen haluaisi tähän rasistiseen maahan outoon sohjoiseen.
Unto: Toivottavasti jotkut sentään tulevat jatkossakin meille töihin. Ei tietenkään pimeille työmarkkinoille orjan hommiin vaan palkoille, jolla tulee toimeen ja voi elättää perheensäkin.
Onnistuuko yritysyhteistyökään, ellei joukossamme ole riittävästi Afrikan satoja eri kulttuureja tuntevia? Yrittäminen Afrikassa lienee erilaista kuin Suomessa.
Tytti: Yritysvetoinen kehitysyhteistyö? Vetävätkö suomalaiset vai paikalliset yritykset? Kehitysyhteistyö on usein suunnattu niin, että se tukee antajamaan yrityksiä. Eihän vaan yritysvetoinen kehitysyhteistyö ole peitetarina hyödyttömälle yritystuelle?
Unto: Niinpä. Yhteiskunnan raha kelpaa niin aikaansaaville yrittäjille kuin pummeillekin. Harmi, että poliitikot jakavat verovaroja kannattajilleen ja tukijoilleen eivätkä paremman tulevaisuuden hyväksi. Sama juttu Afrikassa. Itselle ja omalle heimolle kahmitaan.
Afrikka on pohjalla korruptioindeksissä ja Suomi huipulla. Huipulla osin siksi, että suomalaista korruptiota ei osata eikä haluta mitata. Korruptoitunut antaja ja korruptoitunut vastaanottaja löytävät helposti toisensa ja kansalaisyhteiskunta jää ilman.
Tytti: Vai tarkoittaako yritysvetoinen myös yritysrahoitteista?
Unto: Ministeri tuosta puhui, niin eiköhän kyse ole kehitysyhteistyövarojen suuntamisesta yrityksille.
Eino: Hakukoneilkaa startup Africa! Täältä löytyy vaikka mitä! Nämä porukat eivät haaveile tukiaisista saati muutosta Eurooppaan. Näiden kanssa voisi tehdä varsinaista win-win yhteistyötä.
Tytti: Ihan kaikki mainokset eivät ole totta eivätkä varsinkaan koko totuus Afrikasta.
Eino: Ei tietenkään, mutta tämä on tärkeä päivitys pölyttyneisiin Afrikka-mielikuviin.
Kehitysapu on ollut typerää vastikkeetonta antamista. Ei ole ymmärretty viisautta:
"Anna miehelle kala ja hän on kylläinen päivän. Opeta hänet kalastamaan ja hän elättää itsensä ja perheensä loppuelämänsä."
Tytti: Miehelle! Niin just.
Eiköhän jo kivikaudella kalavesien äärelle asettuneet osanneet kalastaa ja opettaneet lapsensa kalastamaan. Eivät kalastajat maakrapujen neuvoja tarvitse.
Vaan mitä tehdä, kun valtamerien takaa isot laivastot tulevat ja troolaavat afrikkalaisten kalavedet tyhjiksi? Tulevat ilman lupaa tai ovat ostaneet korruptoituneelta hallitsijalta luvan ryöstökalastukseen. Sellaista yhteistyötä.
Unto: Tai mikä neuvoksi, jos hallitus vuokraa heimon ikiaikaiset viljelys- ja laidunmaat kiinalaiselle soijaplantaasille 99 vuodeksi? Ei auta kuin muuttaa lähimmän kaupungin kaatopaikan kupeelle roskia tonkimaan.
Tytti: Banaaneja, kaakaota yms. tuottavien kansainvälisten yritysten paikalliset tytäryhtiöt ovat niin 'velkaantuneita' emoyhtiöille, ettei niillä ole varaa maksaa kunnon palkkaa paikallisille työntekijöille eikä veroja isäntämaalle. Rahaa riittää hädin tuskin viranomaisten ja ministerien lahjomiseen. Karibialla, Lontoon cityssä tai muussa veroparatiisissa toimiva kirjelaatikko-emoyhtiö ostaa banaanit, lisää hintaan nollan perään ja myy maailmanmarkkinoille.
Eino: Ovatkohan nuo urbaaneja legendoja? Eikä afrikkalainen korruptio ole meidän vikamme. Laittaisivat rosvoherrat vankilaan.
Unto: Vankilaan voit joutua, jos kilpaileva rosvoherra haluaa kaapata yrityksesi.
Maassa, jossa pätee viisaus "Miksi palkata asianajaja, kun voi ostaa tuomarin?", ei ole helppo saada rosvoherroja kuriin.
Öljy ja muut maaperän rikkaudet korruptoivat maan kuin maan Norjan kaltaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Ostajien pitäisi varmistaa, että rahat maaperän rikkauksista menevät kansalle, mutta sellaista jos vaatii, niin hallitus myy kiinalaisille ja venäläisille.
Tytti: Maan luonnonvarojen tuotot pitäisi käyttää yhteiseksi hyväksi koulutukseen, terveydenhoitoon, yhteiskunnan instituutioiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Olkoonkin, että se on sosialismia.
Kauppaa on reilua ja epäreilua. Edullisia sulle-mulle-kansalle-ei-mitään diilejä on helppo tehdä. Siksi win-win-loose on globaali kauppatapa.
Jos luonnonvarojen myyntituloista ei juuri mitään jää paikallisen kansan hyväksi, maan luonnonvarojen ostamista voi pitää varastettuun tavaraan ryhtymisenä — maan kansalta varastamisena.
Eikä se, että maan hallinto on mätä, oikeuta varastamaan kansalta.
Unto: Tarvittaisiinko edes kehitysyhteistyötä, jos globaaliin kauppaan saataisiin reilut säännöt?
Eino: Kehitysmaat pitää kouluttaa hyvään halllintoon ja yrittämään. Mikseivät perusta omia kaakaoplantaaseja?
Unto: Raha tuo valtaa ja valta tuo rahaa. Härskit pärjäävät tässä pelissä, mutta eivät ymmärrä mitään toimivan yhteiskunnan rakentamisesta, eivätkä ole moisesta kiinnostuneita.
Lahjusrahojen vastaanottaminen on helpompaa ja vaatii vähemmän osaamista kuin kaakaoplantaasin perustaminen ja hoitaminen.
Tytti: Virallisten päättäjien ja heidän taustavaikuttajiensa valta ja vauraus perustuvat huonoon hallintoon. Kaaos ja sekasorto tarjoavat mahdollisuuksia hämärälle dealing-wheeling touhulle, kun taas omaisuuden suoja, demokratia, sananvapaus, riippumaton oikeuslaitos, koulutettu kansalaisyhteiskunta - -, uhkaavat korruption hedelmistä nauttimista.
Eino: Afrikkaa kiertäneet ministerimme ovat kertoneet, mitä Afrikka haluaa: Kaupallista yhteistyötä. Miksemme täyttäisi Afrikan toiveita?
Tytti: Ministerimme ovat tavanneet maiden johtajia. Maan korruptioindeksin perusteella voi päätellä, haluaako paikallinen johto hyvää itselleen vai kansalle. Ymmärtävätkö edes, miten edistää yhteistä hyvää.
Unto: Korruptio ei tarkoita pelkästään sitä, että pitää maksaa 10% voitelurahaa voidakseen toteuttaa järkeviä hankkeita. Pahasti korruptoitunut yhteiskunta toimii niin huonosti, että yhteistä hyvää edistäviä järkeviä hankkeita ei voi toteuttaa.
Korruptio leviää kaikkiin yhteiskunnan kerroksiin niin, ettei kukaan pärjää "suomalaisella rehellisyydellä". Kaikki ovat korruption armoilla.
Tytti: Afrikassa on yli 50 erilaista maata eivätkä ne kaikki ole läpimätiä.
Moni yksittäinenkin Afrikan maa on kulttuuriltaan paljon monimuotoisempi kuin koko Eurooppa. Euroopassakin yhteistyö takkuaa kulttuurierojen ja keskinäisen luottamuksen puutteen takia. Demokratian, oikeusvaltion ja yhteiseksi hyväksi ahertamisen arvostus on laskussa Euroopassa. Ei meistä ehkä ole neuvojiksi.
Ihmiset ovat kaikkialla pohjimmiltaan samanlaisia, mutta joutuvat elämään maassa maan tavalla. Monet haluavat paeta maansa korruptiota. Uskovat, että voisivat täällä pärjätä rehellisellä työllä vailla pelkoa viranomaisten ja rikollisten mielivallasta.
Eino: Äänestäisivät ehdokkaita, jotka laittavat maat tavat kuntoon.
Unto: Mistä tulevat sellaiset ehdokkaat? Tarvitaan puolueita, jotka ovat aitoja kansalaisjärjestöjä ja vilpittömästi pyrkivät edistämään kansan yhteistä hyvää.
Tytti: Eikä sekään mitään takaa. EU-vaaleissa sellaisia puolueita oli tarjolla, mutta silti moni äänesti demokratiavastaisia populistisia liikkeitä, jotka pilkkaavat yhteiseen hyvään pyrkiviä ihmisiä.
Unto: Toimivan demokratian rakentaminen on vaikeaa, vaikka demokratiaa haluavia onnistuisi nousemaan hallitsevaan eliittiin.
Englanti kai aikanaan demokratisoitui, kun kuningas ei pärjännyt ilman vahvistumaan ja vaurastumaan päässeen porvariston tukea.
Tytti: Hyvinvointi kasvaa vakaimmin maissa, joissa vahva ja viisas kansalaisyhteiskunta puolustaa ihmisten etua, mutta eipä taida kukaan tietää, miten synnyttää sellainen.
Unto: Hieman auttaa, jos ihmiset osaavat lukea ja kirjoittaa ja ovat perillä maailman menosta. Koulutus ja vapaa tiedonvälitys edistää vastuullista yhteiseen hyvään pyrkivää kansanvaltaa.
Harmi kyllä, tehokas tiedonvälitys edistää myös disinformaation ja populistisen öyhötyksen levittämistä. Sosiaalisen median kautta on onnistuttu innostamaan terrorismiin.
Tytti: Monissa maissa on kansalaisjärjestöjä, ituja ainakin. Niiltä voi oppia, miten edistää todellista kehitystä.
Unto: Kunhan valitsee oikein. Sinisilmäisyydestä varoittaa vitsi: "Nuori mies, jos haluat valtaa ja vaurautta, perusta uskonto tai kansalaisjärjestö."
Eino: Teidän 'asiantunteva' viestinne siis on, että yritysyhteistyö aiheuttaa pelkästään vahinkoa ellei epäonnistu alkuunsa.
Unto: Hups. Ei. Dynaaminen yrittäjähenkinen porukka, jolla on arvot kohdallaan, voi tehdä ihmeitä yhdessä paikallisten kanssa.
Tytti: Joutuneekin tekemään ihmeitä.
Muistutimme vanhoista virheistä. Epäeettinen hyväksikäyttö on aiheuttanut vahinkoa kehittyvissä maissa.
Varoitimme haasteista. Afrikka ei ole Eurooppa.
Eettistä win-win yritysyhteistyötä, jossa pyritään vilpittömästi edistämään kansan hyvinvointia, ei ole aiemmin kokeiltu. Tai siis ei tietääkseni. En ole perehtynyt kehitystutkimukseen.
Unto: Tuskin on tutustunut hallituksemmekaan. Eivät tunnu muutenkaan arvostavan asiantuntijoiden näkemyksiä. Mielikuvat ja uskomukset on tutkittua tietoa helpompi sovittaa omaa ideologiaan.
Tytti: Suomesta käsin on mahdoton ymmärtää elämää Afrikan eri kolkissa. Kehitystutkimukseen perehtyminen olisi tärkeää.
Vähän epäilyttää, mahtaako kaupallinen yhteistyö vähentää korruptiota, parantaa tyttöjen mahdollisuuksia koulunkäyntiin, vahvistaa yhteiskuntien instituutioita, vahvistaa demokratiaa ja oikeusvaltiota, ...
Eino: Eihän sen tarvitse kaikkia ongelmia ratkaista.
Unto: Kunhan jotenkin varmistetaan, että touhusta on paikallisille ihmisille enemmän hyötyä kuin haittaa. Sen varmistamiseen tarvittaisiin järjestöjen apua.
Heikin pohteita > Jorinoita > Kasviksillako maha täyteen? (edit: 2023-5-16)
16 toukokuuta 2023
Unto Uneksija: Vaimo halusi viikonloppuna thaimaalaiseen kasvisravintolaan. Oli opettavainen kokemus.
Eino Eilinen: Alatko taas saarnata?
Unto: Saarnata?
Eino: "Laitumet peittävät maapallon!" "Sademetsät tuhotaan pihvikarjan tieltä!" "Lihansyönti tappaa!"
Unto: Tjaah, ehkä olen jotain tuon suuntaista vihjaillut. Jahkaillut, että ehkä minunkin pitäisi, mutta kun ...
Eino: Vihjaillut! Olet syyllistänyt rehellistä ruumiillista työtä tekeviä kantasuomalaisia maapallon tuhoamisesta. Ei rehellisellä työllä hankittu nälkä rehuilla lähde.
Unto: Sanoin minäkin vaimolle että joskus toiste, minulla on nälkä, mutta vaimo vain taputti vatsakumpuani ja nauroi. Suunsa nauroi, mutta otsansa rypyt pani miettimään, onko minun parempi naimisissa vai lihapatojen äärellä.
Eino: Oliko ruokalistalla mitään kunnon pihviä muistuttavaa?
Unto: On kuulemma typerää pilata kasvikset vääntämällä niistä väkisin jotain lihan korviketta. Typerää siksikin, että kaikki lihaa muistuttava herättää ruoansulatusta ja makunautintoa haittaavia mielleyhtymiä.
Eino: Ei mulla ainakaan.
Eino: Riisi oli turhan tulisesti maustettua, mutta sen seassa oli mukavan makuisia ja tuntuisia sattumia. Minä tykkään uusista makuelämyksistä.
Eino: Et tykkäisi, jos makuaisti olisi normaali.
Tuliko tuosta thaimaalaisesta kantapaikkanne?
Unto: Pitää ensin tarkistaa, onko siellä työolot kunnossa ja osaavatko he tehdä ruokaa ilman riisiä.
Eino: Eikö riisi jos mikä ole kasvisravintoa?
Unto: Naapuripöydästä kaveri antoi iltapäivälehden:
"Tutkimus: Riisi on ympäristön vihollinen numero kaksi heti naudanlihan jälkeen ennen sikaa ja lammasta!"
Somen suosituin terveysterapeutti: "Pelasta maapallo! Syö porsaanleikkeesi ilman riisiä!"
Uusin tutkimus vahvistaa talonpoikaisen kansanviisauden! Lehmien pierut ovat kuin virkistävä tuulahdus kiinalaisten riisipeltojen sakeisiin päästöihin verrattuna! Kiinalaisia riisinsyöjiä on miljardi, me suomalaiset emme voi maailmaa pelastaa, vaikka paastoaisimme itsemme hengiltä.
Unto: En tiedä, olivatko laskeneet haitat per kilo, tarkoittivatko globaalia kokonaishaittaa vai olivatko laskeneet, paljonko yhden euron ostoksella saa tuhottua maapalloa. Juttu näytti pitkältä. En lukenut. Lukeeko kukaan muuta kuin otsikot ja ne muutaman paksummalla painetun alkurivin?
Eino: Jos yrität pelastaa maapallon ruokavaliollasi, ahdistut hengiltä. Rentoudu ja nauti, ettet kuole nälkään. Minä kuvittelen syöväni perinnemaisemaa onnellisena hoitanutta nautaa tai lammasta.
Unto: Nykylehmän perinnemaisema on pihatoksi kutsuttu tehdashalli.
Eino: Ovat nekin mukavampia lehmille kuin lapsuutemme aikaiset navetat.
Eino: Miksi ituhipit eivät kiellä riisin syömistä, jos sen tiedetään tuhoavan maapallon?
Unto: Hullukaan uskalla arvostella suomalaisia perinneruokia: Karjalanpiirakka, maksalaatikko, joulupuuro, - -
Vuosia sitten sain karjalanpiirakan, jossa oli ohraa. Se oli miehekkään täyteläinen makuelämys.
Yhdessä vuorokaudessa melkein 50 tuhatta tykkäystä!
Asiantuntija: "Kasvisruoka on riisintuottajien salaliitto tuhota kansallisen identiteettimme perusta tuhoamalla perinteinen suomalainen ruokakulttuuri ja samalla hintelöittää jalon kansamme nuoret miehet."
Eino: Jos perinteisestä hernekeitosta jättäisi silavan pois, kelpaisiko se sinulle suomalaiseksi kasvisruuaksi?
Unto: Kelpaisiko se suomalaisille? Tai matkailijoille. Martoilta toivoisi reseptejä, miten valmistaa suomalaisista raaka-aineista suomalaistyylisiä kasvisruokia.
"Ruokia, joissa on pohjolan auringossa kypsyneiden kasvisten oma jäljittelemätön maku." Jotain sellaista, että Välimeren rannoillakin innostuisivat pohjoisen ruokavaliosta.
Eino: Kasvisruoat ovat kuulemma monimutkaisia valmistaa.
Unto: Eivät ole minun resepteilläni. Korvasin perinteisessä kaalilaatikossa riisin ohralla ja jauhelihan pavuilla:
Tavalliset 'hyvinvarustetut' elintarvikeliikkeet eivät myy kuin tölkkipapuja, joten jouduin menemään erikoisliikkeeseen. Hyllyjen välissä kaukomailta rahdattujen ihmeravinteiden tuoksussa tuli eksoottisen homeopaattinen fiilis. Perimmäisestä nurkasta löysin lopulta kuivattuja papuja kilon pusseissa. Lähes ainoa järkevän hintainen tuote koko kaupassa. (Myöhemmin opin, että pavut kannattaa hakea Hakaniemestä.)
Virallisen reseptin mukaan kaalilaatikon aineksia kuullotetaan pannulla ja kypsytellään kutakin erikseen kattiloissa ennen uuniin laittamista.
Kuullotin sipulisilpun rypsiöljyssä ison kattilan pohjalla ja kippasin sekaan silputun kaalin, ohrasuurimot, yön yli lionneet pavut ja muut ainekset. Annoin muhia kypsäksi. Vettä tietty pitää laittaa sekaan "sopivasti". Päällimmäiset ainekset kypsyvät aluksi höyryssäkin kunnes kaali pehmetessään painuu kasaan. Vältän liikaa vettä, ettei sitä ja sen mukana ravinteita tarvitse kaataa viemäriin. (Ensi kerralla valmistan meksikolaistyylistä papukaalilaatikkoa heittämällä sekaan purkillisen tomaattipyreetä.)
Kauhoin kattilasta lautaselle. Hyvää oli. Vaimokin söi. Ei kehunut, mutta söi.
Eino: Mummoni opetti: "Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa." Uunissa käyttäminen olisi ehkä jalostanut "kaalilaatikkosi" aromia.
Unto: Harmi, ettei mummoni ehtinyt tuotakaan minulle opettaa. Ehkä, jos olisin nähnyt uunissa paistamisen vaivan, vaimo antaisi minun vieläkin osallistua ruuanlaittoon muutenkin kuin kuorimalla perunoita ja tiskaamalla.
Eino: Kasvisruoka aiheuttaa minulle ilmavaivoja
Unto: Olet syönyt niin kauan roskaruokaa, että suolistosi bakteerit ovat kuolleet nälkään.
Eino (naurahtaen): "Märehtijöiden röyhtäily ja piereskely kiihdyttää ilmastonmuutosta."
Unto: Maalaisjärkeni käskee minunkin nauraa, mutta tutkijaminäni pohtii: Pötsin ilmattomassa tilassa muhiessaan ruoho voi hyvinkin tuottaa metaania ja kiloina laskien maailman nisäkkäistä valtaosa on kotieläimiä — suurin osa nautoja, joten pötsejä on maailmassa aivan valtavasti.
Eino: Eli siis, mitä mieltä olet? Oletko mieltä?
Unto: Tutkijaminäni käy päivittäin vakavia keskusteluja maalaisjärkeni kanssa, mutta maalaisjärkeni on ylpeä jääräpää — sitä nolottaa myöntää erehtyneensä. Eli tiedän, että ongelma on vakava, mutta en usko sitä.
Eino: Kesällä pääminsterimme kävi "vakavia keskusteluja" päivittäin? Tuloksena julkilausuma. Onko sinulta tulossa julkilausuma?
Tytti: Ihminen käyttää ison osan älyllisestä kapasiteetistaan siihen, että selittelee itselleen mustaa valkoiseksi. Maalaisjärjen käyttämät puolustusmekanismit tunnistetaan vain, kun vastapuoli niitä käyttää.
Yhteistyö on valttia tässäkin puolustustaistelussa: Samanmielisten porukassa toinen toistaan tukien itselleen valehtelu onnistuu silloinkin, kun yksinään joutuisi kohtaamaan tosiasiat ja vaipuisi epätoivoon ja ahdistukseen. Tähän perustuu inhimillinen kulttuuri.
Unto: Eino, ymmärräthän sinäkin, että ...
Eino: Joo, joo. "Maata säästyy valtavasti luonnonsuojeluun, jos syömme pellon tuotteet suoraan kierrättämättä niitä karjan kautta."
Mutta tuo ei ole edes puolitotuus.
Lapsuuden maisemaani kuului kauniisti kumpuileva lehmihaka, jossa kasvoi harvakseltaan katajia ja muutama mänty ja kuusi. Pieneen 'Nalle Puh'-metsikköönkin lehmät pääsivät. Sieltä täältä pilkisti kallioita, joiden ympärillä kasvoi kalliokasveja ja ketokukkia. Lehmihakaa ei tietenkään koskaan kynnetty ja lehmät hoitivat lannoituksen. Lehmihaka oli luontoa ja tuotti samalla lihaa ja maitoa.
Tytti: Montako Mansikillista lihaa tuo idylli tuotti vuodessa?
"Pelasta Suomen luonnon monimuotoisuus! Syö suomalaista perinnemaisemaa onnellisena hoitanutta luomulihaa niin paljon kuin napa vetää!"
Unto: Koko Suomi lehmihaaksi? Saattaisi monimuotoisuus kärsiä.
Tytti: Jos hyvin menee, 2060-luvulla karjatalous on pienimuotoista lehmihakameininkiä. Maata säästyy luonnollekin, kun vain jotkut syövät pikkuisen lihaa ja kananmunan viikossa.
Eino: Ihmiset voisivat mässäillä miten haluavat, ellei kehitysmaiden väestö kasvaisi hillittömästi.
Tytti: Jos eliminoitaisiin miljardi rikkainta, maapallon saastepuskurit ja luonnonvarat riittäisivät.
Eino: Kehitysmaidenkin ihmisetkin kuluttavat.
Tytti: Sikäläiset rikkaat.
Eino: Afrikan väestö kasvaa hillittömästi. Kai siellä köyhemmätkin jotain kuluttaa.
Tytti: Köyhä kuluttaa sitä vähemmän, mitä enemmän köyhiä on.
Osa väkirikkaista maista on niin pahasti korruptoituneita ettei siellä mikään toimi. Ne, jotka kykenevät, pyrkivät Eurooppaan tai ryhtyvät terroristeiksi. Se on ongelma.
Unto: Syön lihaa, jos sellaista sattuu tarjolle, mutten kykenisi teurastamaan kanaakaan. Lapsena kokeilin onkimista, mutta koukun repiminen irti kalan leukaperistä tuntui pahalta. Katiskasta saamani kalat kykenin sentään kalauttamaan hengiltä ilman, että ne tulivat uniin.
Sukuvika. Kun isäni joutui teurastamaan jouluksi kalkkunan, seuraavana yönä unessa hän väänsi polveani sijoiltaan.
Kun syön eläinkunnan tuotteita, mielessäni häivähtää Elina Lappalaisen kirja "syötäväksi kasvatetut". Syön kananmunia, mutta ostan pieniä, koska arvelen, että kanan on niitä kevyempi munia. Edes yksi kärsimys vähemmän.
Pieni lapsi kysyi kerran elintarviketiskillä, miksi kalalla on silmät, mutta lihalla ei. Minun on helpompi leikellä sisäfilettä kuin katkaista kalalta pää. Silmät, suu ja ilme saa kuolleenkin kalan näyttämään ajattelevalta olennolta. Odotan viimeistä epätoivoista potkaisua, kun laitan veitsen kaulalle.
Eino: Eipä ole sinunkaan touhusi mitenkään järkiperäisiä.
Unto: On minulla järkeviäkin periaatteita.
Eino: Elätkö niiden mukaan?
Unto: Ne tulevat mieleeni, kun rikon niitä.
Tytti: Rakenteiden pitää muuttua ennen kuin tapahtuu merkittäviä muutoksia. Rakenteiden muuttumista odotellessa kaikki ehtii mennä pieleen.
Unto: Tykkäilen somessa niiden postauksista, jotka vaatii rakenteiden muuttumista. Aina en kyllä ymmärrä, mitä nuo rakenteet ovat. Aika jykeviä kaiketi.
Eino: Elin lapsuuteni pienellä maatilalla. Minulla on omakohtaista kokemusta maataloudesta, ei pelkkää kaupunkilaisten kirjaviisautta.
Tytti: Tiedät, millaista maatalous oli puoli vuosisataa sitten. Ihan innostuisin haastattelemaan, jos olisin historioitsija.
Unto: Tuuri, sattuma ja mahdollisuudet määräsivät, millaiselle uralle kukin meistä ajautui. Osalle koulukavereistani maatalousyrittäjäksi ryhtyminen — tilan jatkaminen — oli luonteva valinta. Minustakin olisi ehkä tullut karjatilallinen, jos olisi ollut kunnon tila perittäväksi ja vanhemmat inspiroivan innostuneita maanviljelyksestä.
Tytti: Miten olisit tilaasi hoitanut?
Unto: Luullakseni tavalliseen tapaan, niin kuin muutkin, kuinkas muuten.
Isäni oli "kokeilija ja keksijä" luonnoltaan, mutta ei hänkään mitenkään edistyksellistä tilanhoitoa harjoittanut. Keksinnöt rajoittuivat työtä helpottaviin laitteisiin ja konsteihin.
Eino: Ehkei ollut vaihtoehtoja tai uskallusta riskeerata perheen elantoa. Mitä viljelijäksi ryhtyneille kavereillesi nyt kuuluu?
Unto: En ole pitänyt yhteyttä. "On kotiseutu taakse jäänyt".
Meneppä kyselemään heiltä raaka-aineita kasvisruokiisi. Samalla voisit "valistaa" heitä Elina Lappalaisen kirjan viisauksista.
Unto: Eiköhän meillä vanhojen kavereiden kesken olisi ihan muut jutut. Kaverit lienevät korviaan myöten täynnä ulkopuolisten viisastelua. Ei minulla siihen mitään lisättävää.
Voi toki olla, että he tai lapsensa ovat tehneet mielenkiintoisia innovaatioita. Ehkä minulla olisi paljonkin opittavaa heiltä.
Olen kirjoitellut myös toisentyylistä pohdintaa .