Sisällysluettelo

"Ter­veen jär­jen" tuo­tok­sia

Terve jär­kem­me erot­taa vii­sau­den tyh­myy­des­tä, tie­don hum­puu­kis­ta, hyvän pa­has­ta, oi­kean vää­räs­tä. Terve jär­kem­me tie­tää ovat­ko ih­mi­set poh­jim­mil­taan lais­ko­ja vai ah­ke­ria, it­sek­käi­tä vai uh­rau­tu­vai­sia.

Vaan miksi tois­ten "terve järki" on niin usein vää­räs­sä — eri­lais­ta kuin minun? Miksi he kiel­tä­vät mi­nul­le it­ses­tään­sel­vät tosi­asiat ei­vät­kä ym­mär­rä järki­pu­het­ta­ni? Pi­täi­si­kö­hän jos­kus ihan kysyä, pyy­tää se­lit­tä­mään, kuun­nel­la?

2016-07-01

Oli­si­han sekin jo­tain, jos ym­mär­täi­si, miksi toi­set ajat­te­le­vat niin ou­dos­ti. Jos ym­mär­täi­sin, sai­sin­ko siten se­li­tet­tyä omia aja­tuk­sia­ni maailman­me­nos­ta? Vai op­pi­sin­ko itse jo­tain uutta maailman­me­nos­ta. Tun­tuu us­ko­mat­to­mal­ta, mutta ih­mei­tä sat­tuu. Ehkä?

Kir­joit­te­len tähän pi­kai­ses­ti oman "ter­veen jär­ke­ni" tuo­tok­sia. Ehkä jos­kus myö­hem­min ky­se­le­mäl­lä, kuun­te­le­mal­la, hi­taas­ti poh­ti­mal­la löy­dän vas­tauk­sen ky­sy­myk­seen.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Totuus IPCC:n teorioista (edit: 2021-8-11)

To­tuus IPCC:n teo­riois­ta

Mie­les­tä­ni IPCC:n pe­rus­te­lut il­mas­to­toi­mil­le ovat pe­rus­tel­tu­ja ja esi­tet­ty asial­li­ses­ti. So­mes­sa il­mas­to­toi­mia kan­nat­ta­vat sai­vat kui­ten­kin nis­kaan­sa ryö­pyit­täin asia­ton­ta tör­kyä. Purin har­mis­tuk­se­ni allaolevaan sa­tii­ri­yri­tel­mään. Yleen­sä saman­mie­li­set nau­ra­vat sa­tii­ril­le, toi­sen­mie­li­set vi­has­tu­vat ja jot­kut luu­le­van kir­joit­ta­jan ole­van to­sis­saan.

11 elo­kuuta 2021; Tämä yh­teen­veto li­sät­ty + pikku muu­tok­sia 12 elo­kuuta

IPCC:n mu­kaan kasvi­huone­kaa­su­jen netto­pääs­töt pi­täi­si nol­la­ta glo­baa­lis­ti. Koska Suo­men pääs­töt ovat kuin hyt­ty­sen pieru ver­rat­tu­na Kii­nan pääs­töi­hin, miks­ei tyttö­hal­li­tuk­sem­me vaadi Kii­naa hoi­te­le­maan mei­dän­kin pääs­töm­me? Sehän ei tun­tui­si niil­lä mis­sään. Kai kii­na­lai­nen­kin ym­mär­tää, että tääl­lä Suo­mes­sam­me on tal­vel­la niin kyl­mää, pi­meää ja an­keaa, että on epä­rei­lua vaa­tia meitä hoi­ta­maan itse omat pääs­töm­me?

Miksi minun pi­täi­si luo­pua vä­his­tä mu­ka­vuuk­sis­ta­ni, vaik­ka kos­mi­ses­ti ot­taen uh­rauk­se­ni ei vai­kut­tai­si mi­tään? Väit­tä­vät, että muita on hel­pom­pi suos­tu­tel­la tal­koi­hin, jos it­se­kin osal­lis­tuu, mutta mo­ni­ko maail­man mil­jar­deis­ta ih­mi­sis­tä tie­täi­si, osal­lis­tun­ko? Ja onhan maail­mas­sa vaik­ka kuin­ka pal­jon hyve­sig­na­loin­tia ra­kas­ta­via mart­tyy­re­ja, jotka mie­luus­ti uh­rau­tu­vat mi­nun­kin hy­väk­se­ni.

Minun osuu­te­ni maail­man pääs­töis­tä — toki maail­man ih­mis­ten keski­arvoa pal­jon suu­rem­pi — on niin pieni, ettei sillä ole maail­man kan­nal­ta mi­tään mer­ki­tys­tä. Terve jär­ki­kin sanoo, ettei yksi suo­ma­lai­nen voi mi­tään maail­man suur­val­to­jen pääs­töil­le, joten mun au­toi­luun ette puutu!

Jos ben­san hinta nou­see, niin syrjä­ky­lien köy­hät mum­mot ja vaa­rit kuo­lee, kun niil­lä ei oo enää varaa ajaa ruoka­os­tok­sil­le Pris­maan. Rik­kaat vihervassaripopulistiämmät hö­pä­jää rei­lus­ta muu­tok­ses­ta, mutt ei kyl oo reiluu ko­rot­taa ben­san hin­taa.

Käs­ke­vät minua ro­mut­ta­maan mun melkeen uuden auton ja os­ta­maan ti­lal­le kal­liin veto­kou­kut­to­man sähkö­auton. Tai sähkö­pyö­rän! Mä ha­luai­sin nähdä, miten neiti fil­la­ri­kom­ma­ri sähköpyöräilee met­rin ki­nok­ses­sa ja kol­men­kym­me­nen as­teen pak­ka­ses­sa. Kolme­kym­men­tä kilo­met­riä Pris­maan. Koti­mat­kal­la pi­täi­si ta­ra­kal­le mah­tua vii­kon ruuat ja las­ten vai­pat. Ei tunne IPCC ih­mis­ten arkea.

Ei­vät­kö ne ole kuul­leet akku­kai­vos­ten ym­pä­ris­tö­hai­tois­ta ja lapsi­or­jis­ta? Kai­vok­sia on toki ollut maail­man sivu: Suola­kai­vok­sia, kulta­kai­vok­sia, ... On kai­vet­tu tinaa, ku­pa­ria, rau­taa, nik­ke­liä, hiil­tä, bauk­siit­tia, yms. yms., mutta akku­kai­vok­set ovat mi­nul­le se vii­mei­nen pi­sa­ra. Kai­vok­set um­peen NYT!

Maail­mas­sa työs­ken­te­lee or­juu­den kal­tai­sis­sa olois­sa kym­me­niä mil­joo­nia lap­sia ja ai­kui­sia. Saat­taa siis olla, että ui­guu­ri­orjat ovat poi­mi­neet fark­ku­je­ni puu­vil­lan, oma­va­rais­ta­lou­des­sa elä­neet pienviljelivät on ajet­tu slum­mei­hin puu­villa­far­mien tiel­tä, fark­ku­je­ni sau­mat on om­mel­lut jos­sain hiki­pa­jas­sa nälkä­pal­kal­la vii­den ala­ikäi­sen yksin­huol­ta­ja, tämä suk­laa on ehkä val­mis­tet­tu ruoka­pal­kal­la työs­ken­te­le­vien pikku­las­ten poi­mi­mis­ta kaa­kao­pa­vuis­ta, ... Tuol­lai­seen tot­tuu, mutta sii­hen en totu, että naa­pu­rin Tes­lan akun me­tal­lit ehkä on pal­jain käsin kai­va­nut pieni lapsi­orja.

Ylläolevan he­rät­tä­mis­sä fii­lik­sis­sä pää­tyy her­käs­ti ar­vioon, että IPCC liioit­te­lee, ellei pe­rä­ti ole ko­ko­naan vää­räs­sä. On äly­va­paa­ta aja­tel­la, että joku pro­mil­len murto-osan li­säys CO2:ta — hajutonta, mautonta, näkymätöntä kaasua — ilmakehään tuhoaisi sivisaatiomme. Hei haloo, järki älä jätä!

Tun­tuu jär­jen­vas­tai­sel­ta, että hyvin­voin­tim­me ei muka olisi kes­tä­väl­lä poh­jal­la. Ei voi olla totta, että vuosi­kym­me­niä vaa­lit­tu pe­rin­tei­nen ta­pam­me elää olisi jo­ten­kin väärä. Teo­ree­ti­kot spe­ku­loi­koot kam­miois­saan mitä ha­lua­vat, mutta miten on käy­tän­nös­sä: Kun is­tah­dat au­toon ja pai­nat kaa­sua, tun­tuu­ko ihan oikeesti siltä, että tu­hoat pie­nen sii­vun maail­man tu­le­vai­suut­ta? Ei su­la­ta terve maa­lais­järki moi­sia hö­pi­nöi­tä.

Ei­kö­hän tä­mä­kin vaali­kausi pors­ku­te­ta niin kuin edel­li­nen­kin — ja sitä edel­li­nen. "Van­has­sa vara pa­rem­pi" (Vanha talon­poi­kai­nen sanan­lasku). Jos alkaa huo­leh­tia huo­mi­ses­ta, unoh­taa, että tä­nään­kin pitää syödä, kas­vat­taa ta­lout­ta ja ka­las­tel­la ääniä seu­raa­via vaa­le­ja var­ten. Kuka tur­vaa tu­le­vien suku­pol­vien hyvin­voin­nin, ellei minun puo­luee­ni kep­lot­te­le kei­nol­la millä hy­vän­sä vaali­voit­toon? Jos IPCC nos­tai­si kat­seen­sa yh­tä­löis­tään, se ta­juai­si, ettei pääs­tö­vä­hen­nyk­sil­lä voi­te­ta vaa­le­ja. Lämpö­ti­lo­jen si­jas­ta pitää tut­kail­la kan­san sy­vien ri­vien fii­lik­siä. Trump sen to­dis­ti.

Milläs suo­je­let ym­pä­ris­töä tu­le­vai­suu­des­sa, jos hiili­pääs­tö­jen leik­kaa­mi­sen takia ta­lous sak­kaa nyt? Millä sel­vi­tään tu­le­vas­ta ym­pä­ris­tö­krii­sis­tä, jos nyt ote­taan vel­kaa uu­siu­tu­vien ener­gia­läh­tei­den ke­hit­tä­mi­seen? Ei ole ta­lou­del­lis­ta jär­keä täl­lai­ses­sa.

Kyl­män kaa­mok­sen ai­ka­na au­rin­ko ei va­lai­se, ei läm­mi­tä, eikä var­sin­kaan tuota säh­köä. Tuu­lee, jos tuu­lee, mutta ei sil­loin, kun säh­köä tar­vit­tai­siin. Turve on ainoa tur­vam­me. Sitä ei meil­tä vie Ve­nä­jä, ei Kiina.

"Uu­sien ym­pä­ris­tö­in­no­vaa­tioi­den" tu­ke­mi­nen on minun verorahojeni heittämistä kankkulaan kaivoon. Mihin tarvitaan uusia energia-alan business-innovaatiota kun meillä jo on turvebusiness? No, reilu innovaatiotuki jonkun biohalon tai bio-oljen kehittämiseen vois olla kiva.

"Eläm­me tu­le­vien suku­pol­vien kus­tan­nuk­sel­la, pääs­töm­me ovat lai­naa tu­le­vil­ta suku­pol­vil­ta." Höp­sis. Syn­ty­mät­tö­mät ja pikku­vau­vat eivät ole oi­keus­toimi­kel­poi­sia, joten noin väit­tä­vil­lä ei ole vi­ral­lis­ta valta­kir­jaa puhua tu­le­vien suku­pol­vien puo­les­ta.

Jos otet­tai­siin 'ym­pä­ris­tö­velka' huo­mioon in­ves­toin­ti­las­kel­mis­sa ja val­tion kir­jan­pi­dos­sa, luvut eivät enää olisi ver­tai­lu­kel­poi­sia viime vuosi­sadan lu­ku­jen kans­sa. Miten sit­ten seu­rat­tai­siin pit­kän ajan ta­lous­kas­vua? Mistä saa­tai­siin os­viit­taa in­ves­toin­tien ver­tai­luun?

Jos spe­ku­loin­nit ym­pä­ris­tön tu­le­vas­ta ti­las­ta sot­ket­tai­siin kan­san­ta­lou­den kir­jan­pi­toon, hä­mär­tyi­si, mikä on ta­lou­den var­si­nais­ta kovaa ydin­tä. Peh­mei­tä ym­pä­ris­tö­ar­vo­ja si­säl­tä­vät ti­las­tot joh­tai­si­vat var­si­nai­sen talouden kannalta vahingollisiin päätöksiin.

Jos jo­tain ta­pah­tui­si­kin, niin onhan maa­pal­lom­me sel­vin­nyt pal­jon pa­hem­mis­ta­kin mul­lis­tuk­sis­ta. On ollut kyl­mää ja läm­min­tä, me­rien pin­nat ovat hei­lah­del­leet metri­tol­kul­la, ...

Totta kyllä, maa­pal­lon elu­kois­ta ja kas­veis­ta — kai pie­nis­tä pö­pöis­tä­kin — on muu­ta­man ker­ran kuol­lut suu­rin osa, mutt­ei kos­kaan kaik­ki. Ei kos­kaan kaik­ki! Ihmisiä ei tosin aiempien mullistusten aikana maapallolla kirmaillut, mutta toki lapsenlapsemme selviävät tieteensä ja järkensä avulla, jos jotain tapahtuu. Tärkeintä on pitää talous kunnossa niin, että meillä menee nyt mukavasti.

Onhan tässä viime ai­koi­na sel­vit­ty pa­ris­ta ta­lous­la­mas­ta­kin melko pie­nin va­hin­goin. Ne ne sen­tään ovat ol­leet oi­kei­ta tosi krii­se­jä tässä ja nyt, ei mi­tään hy­po­teet­ti­sia tu­le­vai­suu­den­ku­vi­tel­mia. Ih­mis­ten si­vi­li­saa­tio kes­tää kyllä, kun­han pi­de­tään val­tioi­den velat alle 60%:ssa bkt:stä.

Väes­tön­kasvu on on­gel­man juuri­syy. Tämä on to­ti­sin­ta totta. Valta­osan pääs­töis­tä tuot­taa ehkä jo­tain 10% ih­mi­sis­tä. Pääs­töt lähes nol­lau­tui­si­vat, jos lähi­vuosi­kym­me­nien ai­ka­na väes­töä saa­tai­siin kar­sit­tua juuri tuo 10%. Esi­mer­kik­si 20 vuot­ta te­ki­si puoli %-yk­sik­köä vuo­des­sa. Jos aloi­tet­tai­siin eni­ten ku­lut­ta­vis­ta, pääs­täi­siin ke­vyes­ti alle IPCC:n 2o:n tavoitteen.

Loput 90% väes­tös­tä alkaa kuor­mit­taa ym­pä­ris­töä vain, jos ab­so­luut­ti­ses­sa köy­hyy­des­sä elä­vät nos­ta­vat hyvin­voin­tin­sa in­hi­mil­li­sel­le ta­sol­le. Tois­tai­sek­si näyt­tä­vät kui­ten­kin tyy­ty­vään osaan­sa hal­pa­na, kou­lut­ta­mat­to­ma­na työ­voima­re­ser­vi­nä.

Ym­pä­ris­töä enem­män kär­si­si glo­baa­li ta­lous, jos kaut­ta maail­man köy­hien hyvin­voin­ti ko­hen­tui­si koh­tuut­to­mas­ti: Jos val­tion luon­non­va­rois­ta pi­täi­si­kin alkaa mak­saa koko kan­sal­le, eikä vain maan hal­li­tuk­sen mi­nis­te­reil­le; jos hiki­pajat, kaa­kaon tuot­ta­jat yms. jou­tui­si­vat mak­sa­maan yli nälkä­pal­kan lapsi­työ­voi­mal­leen; jos slum­mien ih­mi­set sai­si­vat maata, jolla vil­jel­lä ruo­kan­sa ja ehkä tuot­taa jo­tain myyn­tiin­kin; jos köy­hien elin­ajan odote nou­si­si; jos ...

Epä-älyl­lis­tä dystooppista jos­sit­te­lua. Köy­his­tä ei vielä pit­kään ai­kaan ole uh­kaa­maan hyvin­voin­tiamme eikä il­mas­toa.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Näkymätön sydän ohjaamaan näkymätöntä kättä (edit: )

Nä­ky­mä­tön sydän oh­jaa­maan nä­ky­mä­tön­tä kättä

"Mikä ohjaa pro­ses­sia, joka tuot­taa lei­vän pöy­tää­ni? Ju­ma­lan käsi? Ei, vaan mark­ki­noi­den nä­ky­mä­tön käsi. Vaan mikä ohjaa mark­ki­noi­den nä­ky­mä­tön­tä kättä?"

Jour­na­lis­ti Jo­han­na kuvailee Adam Smithiä nauttimassa päivällistä ja pohtimassa talouden perusolemusta. Hän ilmoittaa viitteiksi: Katrine Marcal: Vem lagade Adam Smiths middag? Saa­ta­vi­na myös eng­lan­nik­si: Who cooked Adam Smiths dinner? sekä CORE: An open-access platform for anyone who wants to understand the economics of innovation, inequality, environmental sustainability, and more

"Mikä saa kylän lei­pu­rin te­ke­mään näin hyvää lei­pää? Ei lei­pu­ri Ada­mis­ta vä­lit­tä­nyt. Lei­pu­rin mo­tii­vi­na on pyr­ki­mys an­sai­ta rahaa it­sek­käi­den toi­vei­den­sa ja tar­pei­den­sa tyy­dyt­tä­mi­seen. Siksi lei­pu­rin on pakko tehdä lei­pää, josta ky­lä­läi­set pi­tä­vät. Näin Adan jär­kei­li"

En ym­mär­rä, mitä it­se­käs­tä on lei­poa ky­lä­läi­sil­le hyvää lei­pää an­sai­tak­seen elan­non per­heel­leen. En­nem­min­kin se on vas­tuun­ottoa omas­ta elä­mäs­tä ja sa­mal­la osal­lis­tu­mis­ta yh­tei­sen hyvän tuot­ta­mi­seen. Tie­tys­ti em­pa­tian ja yh­tei­söl­li­syy­den voi kään­tää it­sek­kyy­dek­si siinä kuin rak­kau­den aivo­ke­miak­si tai to­de­ta mus­tan yh­dek­si val­koi­sen sä­vyis­tä, mutta il­mai­sua hä­mär­tää, jos pitää erik­seen se­lit­tää, minkä tyyp­pi­ses­tä it­sek­kyy­des­tä pu­hu­taan.

It­se­käs­tä ah­neut­ta olisi, jos kylän ainoa lei­pu­ri lei­poi­si salaa lei­pään puo­let saha­jau­hoa, väit­täi­si lei­pän­sä eh­käi­se­vän syö­pää, pyy­täi­si kis­ku­ri­hin­taa köy­hil­tä ky­lä­läi­sil­tä ja pe­lot­te­li­si naa­pu­ri­kylän lei­pu­rin tulemastaa myy­mään kun­nol­lis­ta lei­pää.

Toi­mi­vat mark­ki­nat toi­si­vat ky­lään toi­seen lei­pu­rin ja saha­jauho­lei­väl­tä lop­pui­si os­ta­jat. Miten saada kylän leipä­mark­ki­nat toi­mi­maan?

Jour­na­lis­ti Jo­han­na miet­ti myös, unoh­ti­ko Adam poh­din­nois­saan sen nä­ky­mät­tö­män käden, joka val­mis­ti ja tar­joi­li Ada­mil­le päi­väl­li­sen ja muut­kin ate­riat ja piti kodin siis­ti­nä ja pesi Ada­min pyy­kin? Mi­kä­li oli tämän nä­ky­mät­tö­män käden mo­tii­vi?

Adam asui äi­tin­sä hoi­vis­sa. Adam ei älyn­nyt, että äi­tin­sä te­ke­mä työ oli myös ta­lout­ta.


"Yri­tyk­sen ainoa tar­koi­tus on tuot­taa voit­toa!" Tämä antaa yrityksille moraalisen vapauden eettisestä vastuusta.

Maail­maan iski paha fi­nans­si­krii­si, jonka ai­heut­ti Lehman Brothersin yms. joh­don (ja hen­ki­lös­tön) kes­kit­ty­mi­nen oman va­ral­li­suu­den mak­si­moin­tiin. Noin keski­mää­rin yri­tyk­set ovat al­ka­neet in­ves­toi­da tu­le­vai­suu­teen en­tis­tä vä­hem­män ja käyt­tä­vät isom­man osan voi­tois­taan osin­ko­jen mak­suun ja omien osak­kei­den hin­nan nos­ta­mi­seen niitä os­ta­mal­la.

Yhdys­val­lois­sa on ta­pah­tu­nut val­ta­vas­ti opioidikuolemia, koska lääke­yri­tys kes­kit­tyi omis­ta­jan voi­ton mak­si­moin­tiin. Hei­kos­sa ase­mas­sa ole­vat ih­mi­set aher­ta­vat nälkä­pal­kal­la hiki­pa­jois­sa. Hei­kos­sa ase­mas­sa ole­via työn­te­ki­jöi­tä hy­väk­si­käy­te­tään Suo­mes­sa­kin. Voit­toa voi tehdä myös ym­pä­ris­töä tu­hoa­mal­la. Glo­baa­lit yri­tyk­set yh­teis­työs­sä ke­hit­ty­vien mai­den kor­rup­toi­tu­neen elii­tin kans­sa käyt­tä­vät hy­väk­seen ke­hit­ty­vien mai­den väes­töä ja luon­non­va­ro­ja. Muis­tan lu­ke­nee­ni, että minun eliaikanani jois­sa­kin mais­sa lah­juk­set ulko­mai­den hal­li­tuk­sil­le on saa­nut vä­hen­tää ve­ro­tuk­ses­sa mark­ki­noin­ti­ku­lui­na.

Kor­rup­toi­tu­neis­sa mais­sa kor­rup­tio­ta on usein kai­kil­la ta­soil­la eikä eet­ti­ses­ti toi­mi­mi­nen ole yksin­ker­tais­ta: Bribery for Beginners: Acting Ethically In Unethical Places

Jos­kus isku­lau­see­seen voi­ton te­ke­mi­ses­tä li­sä­tään va­paan mark­ki­na­ta­lou­den vas­tai­nen 'myön­ny­tys': "Yh­teis­kun­nan teh­tä­vä on aset­taa yri­tyk­sil­le insentiivit, jotka oh­jaa­vat yri­tyk­siä te­ke­mään yh­teis­tä hyvää." Aika hyvä, mutta silti: Pitääkö esimerkiksi varkauksiin suhtautua niin, että syy varkauksiin on yhteiskunnan, joka on epäonnistunut väestönsä valvonnassa. Olisiko varkauksia paljon enemmän, ellei ihmisiä ohjaisi moraali tai ymmärrys siitä, että yhteiselo ei toimi, jos kaikki varastavat toisiltaan.

Yh­teis­kun­nan pitää val­voa, että yri­tyk­set kil­pai­le­vat rei­lus­ti ja tuot­ta­vat yh­teis­tä hyvää enem­män kuin yh­teis­tä hait­taa, mutta pel­käs­tään val­vo­mal­la se ei on­nis­tu, vaan mo­raa­li­sen vas­tuun pitää olla si­sään­ra­ken­net­tu­na yri­tyk­sen hen­ki­lös­tön ar­voi­hin, vi­sioon ja stra­te­giaan. "Älä tee vää­rin".

Yrit­tä­mi­sen va­pau­den li­säk­si voisi puhua yrit­tä­mi­sen vel­vol­li­suu­des­ta. Kaik­kien ei ole jär­ke­vä pe­rus­taa yri­tys­tä, mutta yh­teis­kun­nas­sa tar­vi­taan asen­net­ta yrit­tää te­hos­taa, pa­ran­taa, ke­hit­tää, luoda uutta, olla en­tis­tä pa­rem­min hyö­dyk­si yh­tei­söl­le.

Luo­vuu­den, toi­min­nan te­hok­kuu­den yms. kan­nal­ta kaik­kien kykyä aja­tel­la kan­nat­taa käyt­tää hy­väk­si. Eri­tyi­sen tär­keää on sal­lia eri­lais­ten rat­kai­su­jen ko­kei­le­mi­nen. Yrit­tä­mi­sen va­paus on ta­val­laan va­paut­ta kes­kus­joh­toi­ses­ta mikromanageerauksesta.

Rahaa voi an­sai­ta ylei­sen edun kan­nal­ta hai­tal­li­sin kei­noin. Koska raha tuo val­taa ja valta rahaa, val­taa voi siir­tyä enevästi niil­le, jotka te­ke­vät voit­toa ar­ve­lut­ta­vin kei­noin. Näin var­sin­kin kor­rup­toi­tu­neis­sa epä­demo­kra­tiois­sa. Siksi mark­ki­na­ta­lous tar­vit­see var­muu­den vuok­si demo­kraat­tis­ta val­von­taa.

Syn­tyi­kö val­tios­ta va­paan mark­ki­na­ta­lou­den ihan­ne Sta­li­nin Neu­vos­to­lii­ton ai­ka­na? Kyl­män sodan ai­ka­na kui­ten­kin. Se se­lit­täi­si, miksi täy­sin va­paan mark­ki­na­ta­lou­den kan­nat­ta­jil­le val­tio on ulko­puo­li­nen mörkö ja yk­si­lön va­pau­den mak­si­moin­ti on rat­kai­su kaik­keen.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Agua Zarcan vesivoimala ja hyvinvointi (edit: 2017-3-14)

Agua Zarcan vesi­voi­ma­la ja hyvin­voin­ti

"Finnfund focuses its investments in developing countries with weak governance because this is where we can make a difference. It is part of our mandate. Finnfund is also aware that in many cases, our clients do not possess the knowledge and/or experience in implementing projects to the international standards of best environmental and social practice that Finnfund requires."

"Pro­jek­ti tuot­tai­si puh­das­ta ener­giaa sekä työ­paik­ko­ja pai­kal­li­sil­le yh­tei­söil­le ja aut­tai­si köy­hyy­den vä­hen­tä­mi­ses­sä."

Maa­lis­kuu 2017, kor­jail­tu ke­säl­lä 2019

"Maa­lis­kuus­sa 2016 hon­du­ra­si­lai­nen ym­pä­ris­tö­ak­ti­vis­ti Berta Cáceres mur­hat­tiin. Cáceres oli tun­net­tu tämän hank­keen vas­tus­ta­ja ja kan­sa­lais­jär­jes­tö COPINHin joh­ta­ja."

"Tällä het­kel­lä Finnfund sel­vit­tää yh­des­sä FMO:n kans­sa vas­tuul­lis­ta tapaa ir­tau­tua Agua Zarcan ra­hoi­tuk­ses­ta. Han­ket­ta on ra­ken­net­tu ää­rim­mäi­sen köy­häl­le alueel­le, joka tar­vit­see in­ves­toin­te­ja ja ke­hi­tys­tä."

Ka­ve­ri väit­ti, että lais­sa on il­mai­su: "Tiesi tai olisi pi­tä­nyt tie­tää." Totta tai ei, hyvä ohje­nuora pro­jek­tien tu­lok­sia ja vas­tui­ta ar­vioi­taes­sa. Yl­lä­tyk­siä tulee, mutta it­ses­tään­sel­vyyk­sien ei pi­täi­si antaa yl­lät­tää.

Ta­voi­te: Työpaikkoja ja köyhyyden vähentäminen.

Rat­kai­su: Vesivoimalaitos. Näin äkkiseltään kuulostaa toimivalta ratkaisulta.

Ris­kit:?

Vaih­to­eh­toi­set in­ves­toin­nit:?

Seu­dun, jolla voi­ma­laa suun­ni­tel­tiin, köy­hyyt­tä ei tar­vit­se epäil­lä. Ei si­tä­kään, ett­eikö sähkö joka ko­tiin hel­pot­tai­si pai­kal­lis­ten elä­mää. Vaan mikä on köy­hyy­den pe­rim­mäi­nen syy ja pois­tui­si­ko se säh­köis­tä­mäl­lä?

"Military rule, corruption, a huge wealth gap, crime and natural disasters have rendered Hon­du­ras one of the least developed and least secure countries in Central America." ( BBC 2012 )

Miksi alueel­le ei ollut aiem­min ra­ken­net­tu voima­lai­tos­ta, vaik­ka se näyt­tää niin hyö­dyl­li­sel­tä? En tiedä, mikä on yleen­sä säh­köis­tyk­sen ti­lan­ne Hon­du­ra­sis­sa, mutta esim. Ni­ge­riaa on säh­köis­tet­ty vuosi­kym­me­net ilman mai­nit­ta­vaa me­nes­tys­tä. Eikä pää­on­gel­ma liene rahan puute ja tek­nis­ta­lou­del­lis­ta osaa­mis­ta­kin lie­nee riit­tä­väs­ti.

"Don't jump to conclusions before you know the problem." Mitä vä­hem­män tie­däm­me on­gel­mas­ta, sitä var­mem­min luo­tam­me in­tui­tiom­me an­ta­maan rat­kai­suun ja sitä hel­pom­min kek­sim­me ku­vi­tel­mil­lem­me pe­rus­teet.

Miten sel­vit­tää köy­hyy­den alku­syy? Pi­täi­si­kö koti­läk­sy­jen te­ke­mi­sen jäl­keen on syytä mennä jut­te­le­maan 'asiak­kai­den' kans­sa. Köy­hien pa­riin, jos ha­luaa pa­ran­taa köy­hien oloja. Ellei tunne hei­dän elin­olo­jaan eikä ym­mär­rä hei­dän ajat­te­luaan ja nä­ke­myk­siään, ei ym­mär­rä hei­dän to­del­li­sia tar­pei­taan, ei osaa esit­tää heil­le omia aja­tuk­siaan eikä yh­teis­työs­tä tule mi­tään.

Eikä riit­tä­ne tu­tus­tua yhden 'kylän' ajat­te­luun. 'Ky­lil­lä' voi olla int­res­si­risti­rii­to­ja. Py­syäk­seen hen­gis­sä 'köy­hät' jou­tu­vat pi­tä­mään puo­liaan kovin kei­noin, kun ko­tien, kar­jan ja pel­to­jen tur­va­na ei ole lakia eikä oi­keut­ta. Kun ei ole toi­mi­vaa oi­keus­val­tio­ta eikä demo­kra­tiaa, ih­mi­nen voi luot­taa ja tur­va­ta vain lähi­yh­tei­söön­sä. Ehkä ai­dos­ta yh­tei­söl­li­syy­des­tä, ehkä vain siksi, että kaik­ki tie­tä­vät oman kylän väkeä hui­jaa­van olon käy­vän tu­ka­lak­si.

Yleen­sä etu­risti­rii­dat ovat ai­to­ja — ehkä saman­tyyp­pi­siä kuin van­ho­jen län­nen­fil­mien kiis­tat maan­vil­je­li­jöi­den ja kar­jan­kas­vat­ta­jien vä­lil­lä, vaik­ka to­del­li­suu­des­sa 'hy­vien' erot­ta­mi­nen 'pa­hois­ta' on vai­keam­paa kuin län­nen­fil­meis­sä. Po­pu­lis­tis­ten po­lii­tik­ko­jen on help­po ka­las­tel­la ääniä liet­so­mal­la näitä risti­rii­to­ja. Hal­li­tus voi käyt­tää etu­risti­rii­to­ja hy­väk­seen hajoita-ja-hallitse po­li­tii­kas­saan.

Hei­kon hal­lin­non mais­sa maan­omis­tuk­sia ei ole re­kis­te­röi­ty pi­tä­väs­ti. Kor­rup­toi­tu­neis­sa mais­sa omis­tuk­sen osoit­ta­via 'vi­ral­li­sia' asia­kir­jo­ja voi ostaa. Alku­pe­räis­asuk­kail­la ei vält­tä­mät­tä ole mi­tään vi­ral­li­sia to­dis­tei­ta siitä, miten esi-isän­sä suku­pol­via sit­ten sai­vat hal­tuun­sa maan, jota vil­je­le­vät tai jolla lai­dun­ta­vat kar­jaan­sa, joten hal­li­tus voi myydä tai vuok­ra­ta joi­den­kin pe­rin­tei­set vil­je­lys­maat. Jois­sain mais­sa muu­ta­ma pro­sent­ti kan­sa­lai­sis­ta omis­taa kai­ken maan. Vi­ral­li­sia' asia­kir­jo­ja pi­täi­si ar­vioi­da myös sen mu­kaan, että "mikä ei ole oi­keus ja koh­tuus, ei voi olla la­ki­kaan." Ylei­sis­tä kan­sain­välisoi­keu­del­li­sis­ta peri­aat­teis­ta poik­kea­mi­seen pi­täi­si kiin­nit­tää huo­mio­ta. Pi­täi­si tar­kis­taa, onko esi­valta lail­li­nen.

Lä­hes­kään kai­kis­sa mais­sa, jois­sa kansa on köy­hää, ei val­lit­se aito demo­kra­tia eikä meil­le it­ses­tään­sel­viä oi­keus­val­tion peri­aat­tei­ta nou­da­te­ta. "Miksi pal­ka­ta asian­ajaja, jos voi ostaa tuo­ma­rin." Poliitikan joh­toon py­ri­tään, jotta saa­tai­siin lisää val­taa kah­mia rik­kauk­sia, koska ra­hal­la saa lisää val­taa, jolla saa kah­mit­tua ...

Vesi­voi­makin on luon­non­rik­kaus ja luon­non­rik­kauk­sien löy­ty­mi­nen on har­voin aut­ta­nut pai­kal­li­sia köy­hiä. Päin­vas­toin, alueen asuk­kaat ovat me­net­tä­neet pe­rin­tei­sen elin­kei­non­sa — ka­las­tuk­sen, maan­vil­je­lyk­sen, ... — ja elin­ym­pä­ris­tö­kin on saat­ta­nut tu­hou­tua. Ei ole mi­tään syytä luot­taa hal­li­tuk­sen kau­nii­siin lu­pauk­siin.

Ke­hi­tys läh­tee liik­keel­le, kun kai­kil­le osa­puo­lil­le var­mis­te­taan tasa­ve­roi­nen mah­dol­li­suus osal­lis­tua. Tähän tar­vi­taan oi­keus­val­tio, demo­kra­tia, ym­mär­rys­tä ja osaa­mis­ta. Sitä var­ten kan­sa­lais­yh­teis­kun­tien ke­hi­tys­tä pitää tukea. Sen sel­vit­tä­mi­sek­si, miten tukea kan­sa­lais­yh­teis­kun­taa, pitää mennä pai­kan pääl­le.

Yri­tys­toi­min­ta ja toi­mi­va ta­lous on tie­tys­ti vält­tä­mä­tön­tä hyvin­voin­nil­le. Sen ym­mär­tä­mi­sek­si, miten antaa köy­hil­le mah­dol­li­suus työn­te­koon, pitää mennä pai­kan pääl­le pai­kal­li­sen köy­hän ka­ve­rik­si suun­nit­te­le­maan kei­no­ja pa­ran­taa toi­meen­tuloa.

Ei olisi pi­tä­nyt olla hir­veän vai­keaa ha­vai­ta, että ke­hi­tys vaa­tii muu­ta­kin kuin padon:
sinohydro läh­tee 2013
siksi, että "Transnational Investment Leads to Violence against and Criminalization of Indigenous Communities"
Al Jazeeran uu­ti­nen, 2013

Agua zarca ei ollut ainoa kiis­tan­alai­nen pato­hanke Hodurasissa. Vuo­den 2009 val­lan­kaap­pauk­sen jäl­keen hal­li­tus ju­lis­ti, että "Hon­du­ras is open for bu­si­ness" ja antoi luvan mm. useam­mal­le kym­me­nel­le pato­hank­keel­le. Ennen Berta Cáceresta oli jo ta­pet­tu tois­ta­sataa hal­li­tuk­sen hank­kei­den vas­tus­ta­jaa.

Kan­sa­lais­yh­teis­kun­taa vah­vis­tet­ta­va: Kou­lu­tus, demo­kra­tia, maan­omis­tus­olo­jen sel­kiyt­tä­mi­nen, kor­rup­tios­ta eroon, oi­keus­val­tion peri­aat­teet toi­mi­maan.

Mark­ki­na­ta­lous ilman kun­nol­la toi­mi­vaa oi­keus­val­tio­ta on avoin piik­ki kor­rup­tiol­le.

Finnfund 2014 arvio ;
"Kyllähän me olisimme padon rakentaneet, elleivät paikalliset olisi ..." Finnfund 2016 uu­ti­nen ulko­puo­li­ses­ta ar­vios­ta ;
INDEPENDENT FACT FINDING MIS­SION: Report and Recommendations


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Microtargeting (edit: 2019-5-6)

Microtargeting

Face­book antaa mah­dol­li­suu­den rää­tä­löi­dä vaali­lu­pauk­set erik­seen kun­kin po­ten­tiaa­li­sen ää­nes­tä­jä­ryh­män miel­ty­mys­ten mu­kaan.

6 touko­kuuta 2019

—  No niin, tästä alkaa kam­pan­jam­me loppu­ryn­nis­tys. Mei­dän kan­nat­taa ker­toa eri ää­nes­tä­jä­ryh­mil­le juuri heitä kiin­nos­ta­vis­ta ta­voit­teis­tam­me juuri heil­le so­pi­val­la ta­val­la. 1) Eivät kaik­ki jaksa kiin­nos­tua mei­dän kai­kis­ta hie­nois­ta ta­voit­teis­tam­me ja eri tyy­pit tyk­kää­vät eri­lai­ses­ta esi­tys­ta­vas­ta. 2) Asiois­sa on monta puol­ta, joten eri tyy­peil­le kan­nat­taa va­lot­taa eh­do­tus­tem­me seu­rauk­sia juuri heil­le so­pi­vas­ta näkö­kul­mas­ta. 3) Sama lain muu­tos voi vai­kut­taa yh­teen ryh­mään yh­del­lä ta­val­la ja toi­seen aivan päin­vas­tai­sel­la. Se­li­te­tään kul­le­kin vain hä­nel­le olen­nai­nen.

—  Face­boo­kin teko­äly on löy­tä­nyt po­ten­tiaa­li­sis­ta ää­nes­tä­jis­täm­me seu­raa­van­lai­sia piir­tei­tä hei­dän kiin­nos­tus­ten­sa ja sen pe­rus­teel­la, minkä­lai­set isku­lau­seet hei­hin näyt­tä­vät pu­re­van. (Li­sä­sin joi­hin­kin 0-piir­tei­siin + tai - mer­kin. 0+:t ovat help­po­ja, mutta 0- jengi han­ka­laa. Vaali­sa­no­man sel­keys kär­sii, jos yrit­tää miel­lyt­tää heitä. On­nek­si vaalikar... ää­nes­tä­jien jou­kos­sa on vain vähän tuol­lai­sia än­ky­röi­tä.)

—  Lis­tas­sa on li­säk­si pe­rin­tei­set arvot yleen­sä ja tyttö-poika ky­sy­mys vielä erik­seen, ke­hi­tys­apu, maa­han­muut­to, – – Tu­tus­tu­taan nii­hin tar­kem­min ihan kohta, mutta ver­ry­tel­lään ensin A – F piir­teil­lä.

—  (A+, D+) ja (A-, D+): Ketkä ot­ta­vat nämä? Nämä ovat sel­kei­tä klus­te­rei­ta, vaikk­ei näi­den äänet ehkä yk­si­nään riitä läpi­pää­syyn. On ehkä var­min­ta, että sama eh­do­kas ei ota näitä mo­lem­pia. Kog­ni­tii­vi­nen dis­so­nans­si hei­ken­tää ko­ke­neen­kin po­lii­ti­kon suo­ri­tus­ta. Teh­kää kui­ten­kin tii­vis­tä yh­teis­työtä.

—  (B+, C+, E+) -k­lus­te­ri ois var­maan hyvä Jen­nan kam­pan­jal­le.

—   Koet­ta­kaa seu­raa­vak­si ja­kaan­tua ryh­miin sen mu­kaan, mitkä piir­teet ja mil­lai­set klus­te­rit tun­tu­vat omil­ta. Läh­te­kää siltä poh­jal­ta hio­maan kul­le­kin klus­te­ril­le so­pi­vaa vaali­sa­no­maa puo­lueem­me peri­aat­teis­ta.

—  Jaa, että voiko tästä jäädä kiin­ni? Hyvin epä­toden­nä­köis­tä. Useim­mat eivät po­li­tii­kas­ta mui­den kans­sa puhu. Jos pu­hu­vat, niin vain omas­sa po­ru­kas­saan, saman­mie­lis­ten kes­ken. On kui­ten­kin mah­dol­lis­ta, että vas­tus­ta­ja soluttautuu meidän porukoiden some-kupliin ja alkaa syyttää meitä kaksilla rattailla ajamisesta. Ainahan niin on tehty, mutta on silti hyvä, että sama ehdokas ei ota hoitaakseen klustereita, joissa on esimerkiksi sekä C+ että C- piirteet, vaikka asiantuntemus ja kyky venyä riittäisivätkin.

—   Aina voi kiis­tää ja syyt­tää trolleja. Ne uskoo, ketkä ha­luaa, eikä muis­ta ole vä­lik­si. Trollit se­koit­ta­vat muu­ten­kin ih­mis­ten aja­tuk­set niin, että val­het­ta on vai­kea erot­taa to­tuu­des­ta. Hel­pom­pi on ih­mi­sen luot­taa sii­hen, minkä to­dek­si toi­voo. Fak­tan­tar­kis­ta­jien to­tuus ei pal­joa paina, jos tun­tuu kivammalta uskoa val­lan muuta.

—  Pu­heen­joh­ta­jam­me hoi­taa valta­kun­nal­li­set vaali­kes­kus­te­lut. Voit­te va­li­ta, ha­luat­te­ko antaa vai­ku­tel­man, että oi­keas­ti pu­heen­joh­ta­jam­me on samaa miel­tä kans­san­ne, mutta valta­kun­nal­li­ses­sa kes­kus­te­lus­sa hän jou­tuu esiin­ty­mään hil­li­tym­min, vai ha­luat­te­ko esiin­tyä puo­lueen uu­dis­tus­mie­li­se­nä etu­jouk­ko­na.

—  Jos juon­ta­jat kes­kit­ty­vät provoisomaan väit­te­lyä tai vaa­ti­maan kyllä-ei vas­tauk­sia vai­kei­siin ky­sy­myk­siin, asiat unoh­tu­vat, eikä meil­lä ole hätää. Pa­hin­ta, jos juon­ta­jat ovat pe­reh­ty­neet asia­ky­sy­myk­siin ja al­ka­vat tes­ta­ta, ky­ke­ne­vät­kö kes­kus­te­li­jat ra­ken­ta­vaan vuoro­puhe­luun. Jos juon­ta­jat osaa­vat tehdä vaali­kes­kus­te­lus­ta kuin hal­li­tus­neu­vot­te­lut niin se saat­taa sot­kea microtargeting-kampanjaamme. Tus­kin kui­ten­kaan pa­has­ti.

—   Muis­ta­kaa, että nyt käy­dään vaali­kam­pan­jaa. Vasta vaa­lien jäl­keen mie­ti­tään ti­lan­teen mu­kaan, mitä oi­keas­ti ru­ve­taan te­ke­mään ja miten se se­li­te­tään eri kan­nat­ta­ja­klus­te­reil­le. Kek­si­tään jo­tain pa­rem­paa kuin, että vaali­yönä val­tion ta­lous aivan yl­lät­täen kei­kah­ti pää­lael­leen, joten ...


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Vapauden tuskaa (edit: 2017-10-31)

Va­pau­den tus­kaa

Me­diaa ja hal­li­tuk­sen lau­sun­to­ja seu­raa­mal­la en ole oi­kein pääs­syt sel­vil­le, minkä ver­ran sote-pal­ve­lu­jen va­lin­nan­va­pau­den to­teut­ta­mis­ta on suun­ni­tel­tu ja seu­rauk­sia ar­vioi­tu muuta kuin ideo­lo­gis­ten us­ko­mus­ten poh­jal­ta. Yhtä huo­nos­ti ym­mär­rän 18:ta sote-maa­kun­taa, mutta kes­ki­tyn va­lin­nan­va­pau­teen, kun en enem­pää jaksa.

Roh­keat vi­siot ja unel­mat ovat ke­hi­tyk­sen pe­rus­ta, mutta uh­kien ja ris­kien ar­vioin­tia ja tosi­asioi­den tar­kis­ta­mis­ta ei pidä ohit­taa, niin ikä­vää kuin se onkin.

Syys­kuu 2017

Mel­kein kaik­ki ta­paa­ma­ni ih­mi­set ovat mu­ka­via ja luo­tan hei­hin, mutta silti pidän käm­pän oven lu­kos­sa. Jos aivan kaik­ki ih­mi­set vä­lit­täi­si­vät toi­sis­taan yhtä pal­jon kuin it­ses­tään, sys­tee­mi kuin sys­tee­mi toi­mi­si. Tar­vit­tai­siin­ko edes mi­tään sys­tee­miä?

Va­lin­nan­va­paut­ta on mark­ki­noi­tu niin köy­käi­sin pe­rus­tein, että sen kan­nat­ta­jat kuu­los­ta­vat us­ko­van uus­li­be­ra­lis­miin. Olen ym­mär­tä­nyt, että uus­li­be­ra­lis­mi siir­tää mo­raa­li­sen vas­tuun ih­mi­sil­tä mark­ki­na­voi­mil­le. Sään­tö­jä­kään ei tar­vi­ta, koska mark­ki­na­voi­mat pa­kot­ta­vat kaik­ki lusmutkin toi­mi­maan yh­tei­sek­si hy­väk­si. Hal­tia­keiju hoi­taa hom­man.

Ta­voit­tee­na näyt­tää ole­van, että mark­ki­noi­ta oh­jaa­vat yk­sit­täi­set ih­mi­set arjen kii­rei­den kes­kel­lä yk­sit­täi­sil­lä pikku­pää­tök­sil­lä. Mark­ki­noi­ta voi kui­ten­kin koor­di­noi­dus­ti oh­ja­ta ja val­voa demo­kraat­ti­ses­ti toi­mi­va kan­sa­lais­yh­teis­kunta. Kun yri­tyk­sil­lä on mark­ki­noin­ti­stra­te­gia, pitää vero­ra­ho­jen käy­töl­le olla yhtä vahva han­kin­ta­stra­te­gia.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Vapauden tuskaa > Hankintaosaaminen (edit: 2017-10-31)

Han­kin­ta­osaa­mi­nen

"Sel­lais­ta asia­kas­ta on ilo pal­vel­la, joka ei vaadi mi­tään, mutta mak­saa hyvin".
"Asiakas on Keisari, jolle riittää myydä mielikuva juhlapuvusta."

Olen­ko vää­räs­sä, kun ar­ve­len, että alal­la kuin alal­la hyvä os­ta­ja on ys­tä­väl­li­nen, hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä, jous­ta­va, yh­teis­työ­ky­kyi­nen ja asian­tun­te­va on­gel­mien rat­kai­si­ja. Tär­kein­tä kui­ten­kin lie­nee, ettei os­ta­ja ole sini­sil­mäi­nen höp­läs­tä ve­det­tä­vä. Sel­lai­set avaa­vat mark­ki­nat höp­läs­tä ve­tä­jil­le.

Loka­kuu 2017

—  Huo­nol­ta näyt­tää:

  • Metro myö­häs­tyy lu­va­tus­ta ker­ran toi­sen­sa jäl­keen. Jul­ki­sel­la puo­lel­la han­kin­ta­osaa­mi­nen ja pro­jek­ti­hal­lin­nan tai­dot ovat hu­kas­sa, väit­tä­vät kes­ke­nään rii­te­le­vät/kil­pai­le­vat ura­koit­si­jat.
  • Iso ra­ken­nus­yri­tyk­sen joh­ta­jan mu­kaan on ihan nor­maa­lia, että uu­siin asun­toi­hin sataa si­säl­le. Ei ker­to­nut, että pal­jon pa­hem­mat­kin ra­ken­nus­vir­heet ovat ihan nor­maa­le­ja, mutta ne jää­vät pii­loon luo­vu­tus­vai­hees­sa. Vuosi­kym­me­net on odo­tet­tu, että mark­ki­nat tai yh­teis­kunta te­ke­vät jo­tain asial­le. Asuk­kaan va­lin­nan­va­paus ra­joit­tuu va­lin­taan: Asua­ko vai eikö asua?
  • Jul­kis­hal­lin­non tieto­jär­jes­tel­mät ovat sur­kei­ta ja kal­lii­ta. Miks­ei os­te­ta kun­nol­li­sia? Onko vuosi­kau­sien vää­ril­lä va­lin­noil­la luotu myy­jän mark­ki­nat?
  • Ruoka­pal­ve­lun va­ras­sa elä­viä van­huk­sia on jää­nyt näl­käi­sik­si vaik­ka kaup­pa­las­kut ovat ol­leet isoja. Kul­je­tus­pal­ve­lut eivät ole hoi­ta­neet mat­kus­ta­jia pe­ril­le asti tai ovat odo­tut­ta­neet heitä -- Onhan van­huk­sil­la aikaa. Pal­ve­lu­yri­tys­ten mu­kaan jul­ki­sel­la puo­lel­la ei tie­de­tä eikä osata mää­ri­tel­lä riit­tä­vän tar­kas­ti, mitä ha­lu­taan.

— #160; Jos on ti­lat­tu ruuan ko­tiin­kul­je­tus, ei kul­jet­ta­jal­la ole aikaa jäädä ruok­ki­maan asia­kas­ta. Jos ha­luaa enem­män, pitää ostaa pal­ve­lua -- huo­len­pitoa, ei suo­rit­tei­ta. pal­ve­lun­tuot­ta­ja, joka tekee tasan tark­kaan vain sen, mitä so­pi­muk­seen on kir­jat­tu, on jok­seen­kin hyö­dy­tön. Eihän ku­kaan töi­hin­kään palk­kaa kä­des­tä pi­täen oh­jat­ta­vaa lusperia vaan vas­tuun­tun­toi­sen ja aloit­teel­li­sen in­no­vaat­to­rin. Pitää tu­tus­tua yri­tyk­siin. Pitää osata löy­tää luo­tet­ta­va ja vas­tuun­tun­toi­nen yri­tys. Laa­dus­ta kan­nat­taa mak­saa. Pitää käyt­tää jär­keä.

— #160; Han­kin­ta­laki kiel­tää jär­jen käy­tön.

— #160; Täh? Miks­ei ti­laa­ja saisi käyt­tää kaik­kia tie­to­jaan ja tai­to­jaan toi­mit­ta­jaa va­lit­taes­sa? Käyt­tää har­kin­taa.

— #160; Maan tapa on ollut har­ki­ta par­haak­si toi­mit­ta­jak­si joku omas­ta "hirvi­po­ru­kas­ta". Vie­raam­pi toi­mit­ta­ja on kel­van­nut vain, jos se on sponssannut omaa tai lä­heis­ten har­ras­tus­ker­hoa. Siksi nyky­laki vaa­tii, että toi­mit­ta­ja va­li­taan me­kaa­ni­ses­ti tar­jous­asia­kir­jo­jen pe­rus­teel­la. Esi­mer­kik­si jos yri­tys ei tar­jouk­ses­saan kerro aiem­mis­ta töp­päyk­sis­tään, nii­den huomioonottamisesta toi­mit­ta­jaa va­lit­taes­sa voi jou­tua oi­keu­teen.

— #160; Ei kai laki tuol­lai­seen älyt­tö­myy­teen pa­ko­ta. Tut­tuun toi­mit­ta­jaan voi luot­taa ja ka­ve­rin kans­sa on help­po sopia, mitä tehdä, jos ja kun pro­jek­tis­sa sat­tuu yl­lä­tyk­siä. Ihan hyvä. Tottakai en­nes­tään tun­te­ma­ton toi­mit­ta­ja voi olla pa­rem­pi, mutta vie­rais­ta toi­mit­ta­jis­ta va­lit­taes­sa va­paus käyt­tää asian­tun­te­mus­ta on tie­tys­ti eri­tyi­sen tär­keää.

— #160; Yri­tyk­siä — myös hoiva­pal­ve­lu­ja tar­joa­via — lie­nee monen­lai­sia. Jot­kut ovat alal­la ihmis­rak­kau­des­ta ja puur­ta­vat tar­vit­taes­sa yli­mää­räis­tä tunti­tol­kul­la asiak­kaan hyvin­voin­nin ta­kaa­mi­sek­si — he ko­ke­vat lu­van­neen­sa pitää huol­ta asiak­kaas­ta. Joil­le­kin taas ainoa tar­koi­tus on tehdä voit­toa. Sel­lai­set hyö­dyn­tä­vät jo­kai­sen so­pi­muk­seen jää­neen por­saan­reiän. So­pi­mus­rik­keis­tä mak­set­ta­vat sakot ne bud­je­toi­vat ku­luik­si ku­lu­jen jou­kos­sa. Kiin­ni­jää­mis­tä ei pi­de­tä muita yrit­tä­mi­sen ris­ke­jä kum­mem­pa­na.

— #160; Jäl­kim­mäi­set tus­kin py­sy­vät pit­kään alal­la.

— #160; Riip­puu pal­ve­lu­jen os­ta­jien am­mat­ti­tai­dos­ta. Siksi jot­kut ha­lua­vat jät­tää va­lin­nan yk­si­löil­le. Mark­ki­noil­la raha menee niil­le, joil­la on par­haat tie­dot ja tai­dot ja eni­ten neu­vot­te­lu­voi­maa. Heik­ko asia­kas on vah­van myy­jän ar­moil­la. Vahva asia­kas taas voi imeä hei­koil­la ole­van myy­jän kui­viin.

— #160; Pal­ve­lu­jen tuot­ta­ja ja os­ta­ja voi­vat tehdä yh­teis­työtä. Yh­teis­työl­lä tuot­taa par­haat pal­ve­lut ja pysyy pit­kään alal­la.

— #160; Pika­voit­to­ja on hel­pom­pi nyh­täis­tä kuin pysyä alal­la pit­kään. Alal­ta pois­tu­vien konkkaan men­nei­den ti­lal­le tulee uusia saman­lai­sia. Ehkä saman po­ru­kan pe­rus­ta­ma­na.

— #160; Pal­ve­lu­jen laatu riip­puu hen­ki­lös­tös­tä niin yk­si­tyi­sel­lä kuin jul­ki­sel­la­kin puo­lel­la.

— #160; Mo­nel­le am­mat­ti­lai­sel­le hoiva-ala on kut­su­mus­työ. He puur­ta­vat va­jaal­la­kin mie­hi­tyk­sel­lä asiak­kai­den hy­väk­si. Silti am­mat­ti­lais­ten ti­lal­la ha­lu­taan hal­vem­paa apu­työ­voi­maa. Hoiva­yri­tyk­sis­sä pää­tök­siä te­ke­vil­le hoiva-ala ei vält­tä­mät­tä ole kut­su­mus­työ.

— #160; Tie­tys­ti pitää olla tark­ka­na, mil­lai­sel­ta yri­tyk­sel­tä ostaa pal­ve­lu­ja.

— #160; Jos on to­del­li­sia vaih­to­eh­to­ja.

—   Hal­li­tus puhuu sote-uu­dis­tuk­ses­ta kuin oli­si­vat unoh­ta­neet ole­van­sa ti­laa­mas­sa vero­va­roil­la pal­ve­lui­ta veron­mak­sa­jil­le. Hal­li­tus kuu­los­taa pu­hu­van myy­jän, ei os­ta­jan ää­nel­lä. Kan­sa­lais­ten hyvin­voin­nin pi­täi­si olla suun­nit­te­lun lähtö­kohta.

— #160; Juuri siksi hal­li­tuk­sen on kat­sot­ta­va ko­ko­nai­suut­ta -- myös yri­tys­ten toi­min­ta­edel­ly­tyk­siä. Toi­saal­ta kan­sa­lais­ten pitää ym­mär­tää, että sote-pal­ve­lu­jen os­ta­mi­nen on moni­mut­kais­ta.

— #160; Sik­si­kö hal­li­tus päät­ti de­le­goi­da os­ta­mi­sen Pihti­pu­taan mum­mol­le? "Mummo va­lit­see vaan ihan itse, sitä mistä tyk­kää, mikä mu­ka­val­ta tun­tuu: On säde­hoi­toa, on kuhnekylpyä, on ytyjä lääk­kei­tä, on ho­meo­paat­ti­sia hellä­va­rai­sia lääk­kei­tä. Va­lin­noil­laan mummo ohjaa koko Suo­men sote-alan ke­hi­tys­tä kohti uutta ul­jaam­paa tu­le­vai­suut­ta."

— #160; Ho­meo­pa­tiaa, kuhnekylpyjä, -- -- . Eihän nyt vero­va­ro­ja sal­li­ta mihin hy­vän­sä käy­tet­tä­vän.

— #160; Mitäs va­lin­nan­va­paut­ta se sel­lai­nen on, että byro­kraa­tit nor­mei­neen mää­rää­vät, mitä saa va­li­ta? "Pois yrit­tä­mis­tä ra­joit­ta­vat nor­mit!"

— #160; Nor­mit to­del­la­kin ra­joit­ta­vat yrit­tä­mis­tä.

— #160; Nor­mien idea on ra­joit­taa. Ei kaik­kea tar­vit­se saada tehdä. Ny­kyään vaa­di­taan nor­me­ja pois noin yli­pää­tään, koska ei ha­lu­ta kes­kus­tel­la siitä, mitä pi­täi­si ra­joit­taa.

Pihti­pu­taan mummo on kuol­lut, vaik­ka si­joit­ti eläk­keen­sä kaut­ta maan tun­net­tuun luon­non­mu­kai­seen ret­riit­ti­hoi­toon. Alus­ta­vien tie­to­jen mu­kaan osa­syynä kuo­le­maan oli ali­ra­vit­se­mus. Ret­riit­ti­hoito oy:n yli­lää­kä­rin mu­kaan heil­lä on run­saas­ti ko­ke­nut­ta hen­ki­lö­kun­taa.

— #160; Tun­net­tu kaut­ta maan mai­nok­sis­taan -- on­nel­lis­ta se­nio­ri­väkeä tans­si­mas­sa ranta­koi­vi­kos­sa. Hen­ki­lö­kun­taa on, mutta yli puo­let siitä on "ko­ke­mus­asian­tun­ti­joi­ta".

— #160; Ko­ke­mus­asian­tun­ti­joi­ta? Mitä se tar­koit­taa?

— #160; Ihan mitä hy­vän­sä. Ret­riit­ti­hoito oy:n ta­pauk­ses­sa se tar­koit­taa, että hen­ki­lö­kun­ta­kin on huo­nos­sa ha­pes­sa. Ovat pal­kan­neet hal­val­la ikään­ty­nei­tä, jotka ovat jää­neet työt­tö­mik­si muis­ti­on­gel­mien, tuki- ja lii­kun­ta­elin­vai­vo­jen, uu­pu­muk­sen yms. takia.

— #160; La­ki­han vaa­tii asial­li­sen pä­te­vyy­den alan hen­ki­lös­töl­tä.

— #160; Mummo ja mark­ki­nat päät­ti­vät toi­sin.

— #160; Jos mummo olisi tien­nyt, mitä mai­nok­sis­sa ke­hut­tu ret­riit­ti­hoi­to­lan ko­ke­mus­asian­tun­ti­juus tar­koit­taa, hän olisi va­lin­nut toi­sin.

— #160; Mark­ki­nat -- siis mum­mot -- päät­tä­vät sen­kin, mitä mai­nok­sil­ta vaa­di­taan.

— #160; "Jos mummo olisi tien­nyt..." Nobel-pal­kin­to an­net­tiin tut­ki­muk­ses­ta, jonka mu­kaan tie­tä­mi­nen ei yksin mää­rää han­kin­ta­pää­tök­siä.

— #160; Ehkä mummo olisi kuu­lu­nut saat­to­hoi­toon.

— #160; Mah­dol­li­ses­ti, mutta ret­riit­ti­hoi­to­las­sa lie­nee ollut hoito­paik­ko­ja va­paa­na, joten heil­le ei tul­lut mie­leen mai­ni­ta saat­to­hoi­dos­ta. Viime kä­des­sä va­lin­ta oli mum­mon.

— #160; Täl­lai­nen ei var­maan tois­tu. Hal­li­tus on lu­van­nut peli­sään­tö­jä, jos kaik­ki ei heti mene koh­dal­leen.

— #160; Kiva mum­mol­le.

— #160; Se on sitä ko­kei­lu­kult­tuu­ria: Teh­dään kaik­ki vir­heet, jois­ta asian­tun­ti­jat ovat va­roit­ta­neet ja ko­keil­laan, saako nii­den seu­rauk­sia pai­kat­tua. Ei saa. Mummo ei nouse hau­das­taan ja yh­teis­kun­nan ke­hi­tyk­sen pääs­tä­mi­nen kar­kuun on kuin Pandoran lip­paan avai­si.

— #160; Luova tuho tekee tilaa pa­rem­mil­le yri­tyk­sil­le. Ret­riit­ti­hoi­to­la jou­tu­nee lo­pet­ta­maan.

— #160; Jäl­jel­le jää vain Neit­syt­saa­ril­le vel­kaan­tu­nut kon­kurs­si­pesä.

— #160; Sä olet tosi ne­ga­tii­vi­nen.

— #160; Luvut ori­gos­ta va­sem­mal­le ja alas ovat tosi ne­ga­tii­vi­sia. In­si­nöö­ri­las­ken­nos­ta ei tu­li­si mi­tään ilman ne­ga­tii­vi­sia ja jopa imaginäärisiä lu­ku­ja.

— #160; Haus­kaa. Tar­koi­tin epä­koh­tien kai­ve­lua.

— #160; Niin. SWOT-analyysiä! Hank­kee­seen ryh­dyt­täes­sä pitää kir­ja­ta ylös omat vah­vuu­det ja heik­kou­det sekä ym­pä­ris­tös­sä luu­raa­vat uhat ja mah­dol­li­suu­det. Hank­kei­ta mai­nos­tet­taes­sa on ta­pa­na tuoda esiin vain in­nos­ta­vim­mat mah­dol­li­suu­det ja sä­väh­dyt­tä­vim­mät vah­vuu­det. Ol­laan po­si­tii­vi­sia la­kai­se­mal­la ikä­vät tosi­asiat maton alle. Ne, jotka nos­ta­vat ikä­vät tosi­asiat esiin, lei­ma­taan ne­ga­tii­vi­sik­si ilon­pi­laa­jik­si, joi­den takia mi­kään ei on­nis­tu.

— #160; Moni hyvä hanke on kaa­tu­nut ne­ga­tii­vi­seen rui­ku­tuk­seen ja lii­kaan va­ro­vai­suu­teen.

— #160; On­nek­si ilon­pi­laa­jien rui­ku­tus tosi­asiois­ta ei ka­riut­ta­nut Brexitiä.

— #160; Miten Brexit tähän liit­tyy? Ei kaik­kea voi tie­tää etu­kä­teen. Pitää roh­je­ta ko­keil­la uutta epä­var­maa­kin.

— #160; Niin­pä. Yl­lä­tyk­siä tulee, joten kan­nat­taa va­ra­ta pau­kut niis­tä sel­viä­mi­seen, eikä hel­pos­ti en­na­koi­ta­vien mo­kien paik­kai­luun.

—   Jos­kus luu­lin sinun us­ko­van yk­si­tyis­yrit­tä­jyy­teen, mutta si­nä­hän us­kot­kin jul­ki­seen byro­kra­tiaan.

— #160; Minä en usko mi­hin­kään. Olen in­si­nöö­ri enkä mi­kään lah­ko­lai­nen. Usko ei auta, uu­dis­tus­hank­keet pitää suun­ni­tel­la: Ta­voi­te pe­rus­te­lui­neen; toi­men­pi­teet aika­tau­lui­neen; ris­kit, hyö­dyt ja hai­tat eri osa­puo­lien näkö­kul­mas­ta; tar­vit­ta­va asian­tun­te­mus; ... Suun­nit­te­lun myötä alkaa sel­vi­tä, missä koh­din jul­ki­nen toi­mi­ja on pa­rem­pi, missä koh­din yk­si­tyi­nen. Jul­ki­nen ja yk­si­tyi­nen ovat eri­lai­sia, nii­den hanskaaminen vaa­tii eri asioi­ta, eri­lais­ta suun­nit­te­lua.

— #160; Eikö sotea muka ole suun­ni­tel­tu?

— #160; On, mutta tosi­asiat ja suun­ni­tel­mat eivät ole so­pi­neet po­lii­tik­ko­jen tar­pei­siin. Puo­lueet ovat etu­jär­jes­tö­jä, eivät in­si­nöö­ri­toi­mis­to­ja. Po­lii­ti­kon vaali­lause ei voi olla "Yh­teis­tä hyvää tie­toon pe­rus­tu­val­la yh­teis­työl­lä." Pitää löy­tää vas­tus­ta­ja ja erot­tau­tua siitä.

— #160; Pi­täi­si­kö po­li­tiik­ko­jen to­tel­la asian­tun­ti­joi­ta?

— #160; Ei, mutta ellei asian­tun­ti­ja­yh­tei­sön nä­ke­mys tosi­asiois­ta ja syy- ja seu­raus­suh­teis­ta kel­paa, olisi tyy­li­käs­tä esit­tää oma pe­rus­tel­tu nä­ke­myk­sen­sä. Minua ei va­kuu­ta se, että hal­li­tus tyr­mää asian­tun­ti­joi­den nä­ke­myk­set päi­vys­tä­vien do­sent­tien ho­ri­noi­na, mi­kä­li ne eivät sovi jon­kin hal­li­tus­puo­lueen taus­ta­voi­mien ta­voit­tei­siin.

—   Et kai kui­ten­kaan kan­na­ta suun­ni­tel­ma­ta­lout­ta?

— #160; Mistä moi­nen ky­sy­mys? Tar­koi­tat­ko Sta­li­nin Neu­vos­to­liit­toa? Sitä, että ar­vaa­ma­ton dik­taat­to­ri ta­pat­taa kaik­ki, joita epäi­lee it­seään vii­saam­mik­si ja ta­pat­taa var­muu­den tai huvin vuok­si vielä toi­set kym­me­nen mil­joo­naa. Sitä, että ison kan­san ja luon­non­varat ottaa hal­lin­taan­sa pieni po­ruk­ka, jonka tär­kein osaa­mi­nen on dik­taat­to­rin mie­lis­te­ly ja pi­tä­mi­nen hy­väl­lä tuu­lel­la. En minä sel­lai­ses­ta ole kovin in­nos­tu­nut. Entä sinä?

— #160; Ta­voit­te­lin va­ka­vaa kes­kus­te­lua ta­lous­jär­jes­tel­mis­tä.

— #160; Esi­mer­kik­si Neu­vos­to­lii­tos­sa teh­tiin viisi­vuo­tis­suun­ni­tel­mia. Aivan liian lyhyt suun­nit­te­lu­pers­pek­tii­vi. Pi­täi­si var­mis­tel­la las­ten­las­ten­kin hyvin­voin­tia. Neu­vos­to­lii­tos­sa suun­nit­te­lun ta­voi­te oli to­teut­taa ei mi­ten­kään ne­rok­kaan dik­taat­to­rin mää­räyk­siä ja toi­vei­ta, vaikk­ei jäl­kim­mäi­sis­tä us­kal­let­tu edes kysyä. Asian­tun­te­vat suun­nit­te­li­jat tie­si­vät, että oman ajat­te­lun käyt­tä­mi­ses­tä läh­tee henki. Suun­nit­te­lu oli pie­nen omaa etuaan aja­van kli­kin hal­lin­nas­sa.

— #160; Ainoa mikä toimi, oli toi­min­nan naa­mioin­ti vas­taa­maan ta­voit­tei­ta. Kun trak­to­rien tuo­tan­toa mitatiin ton­neis­sa, trak­to­rien pai­noa li­sät­tiin. "Sitä saa, mitä mit­taa." Tuo onkin ehkä tär­kein suun­ni­tel­ma­ta­lou­den oppi: Tu­los­ta on vai­kea mi­ta­ta, mutta nu­me­roi­ta ha­lu­taan, joten mi­ta­taan jo­tain tois­ar­vois­ta, harhaanjohtajaa. Nu­me­roi­ta taas ha­lua­vat ne, jotka eivät ym­mär­rä mi­tään itse asias­ta ei­vät­kä ehdi tai viit­si sii­hen pe­reh­tyä.

— #160; Jot­kut Suo­mes­sa­kin in­nos­tui­vat ihan­noi­maan neu­vos­to­sys­tee­miä. Toi­set ha­ki­vat omaa etua Neu­vos­to­liit­toa ylis­tä­mäl­lä. Nyt tun­tuu ole­van uus­li­be­ra­lis­min vuoro.

— #160; Ta­lous­kes­kus­te­lus­sa "suun­ni­tel­ma­ta­lout­ta" käy­te­tään olki­uk­ko­na. Kir­jas­saan "The Nordic Theory of Everything" Anu Par­ta­nen ku­vai­lee konk­reet­ti­ses­ti suun­ni­tel­ma­ta­lou­den ja mark­ki­na­ta­lou­den hyviä ja huo­no­ja puo­lia.

— #160; Eikö hän ver­tai­le Yhdys­val­to­ja ja poh­jois­maita?

— #160; Niin. Va­paa­ta mark­ki­na­ta­lout­ta ja poh­jois­mais­ta kom­mu­nis­mia = suun­ni­tel­ma­ta­lout­ta. Kysy ke­nel­tä hy­väl­tä ame­rik­ka­lai­sel­ta.

—   Meil­tä jäi täl­lä­kin ker­taa soteuudistus suun­nit­te­le­mat­ta.

— #160; Mei­dän pi­täi­si joukkoistaa sote-uu­dis­tuk­sen suun­nit­te­lu. Laa­tia jouk­ko­voi­mal­la varjo­suun­ni­tel­ma sote-uu­dis­tuk­sel­le.

— #160; Kriit­ti­nen kes­kus­te­lu­pals­ta ehkä riit­täi­si. Eikö pää­ta­voi­te voisi olla, että jul­ki­sen kes­kus­te­lun tuo­tok­set eivät huk­kui­si ja silpuuntuisi webin syö­ve­rei­hin, vaan koos­tai­sim­me niis­tä jo­tain suu­rem­paa. Jo­tain, mistä me­dia­kin voisi käyt­tää re­fe­rens­si­nä.

— #160; Juuri noin. Py­syi­si­kö kes­kus­te­lu asias­sa -- konreettisempana -- jos sen raa­mit­tai­si sote-uu­dis­tuk­sen suun­ni­tel­man run­koon. Alus­tet­tai­siin kes­kus­te­lu tii­vis­tel­mäl­lä virka­mies­ten te­ke­mis­tä suun­ni­tel­mis­ta.

— #160; Ei huono. Tie­dät­kö so­pi­vaa web-työ­kalua ideoin­tiin ja hanke­suun­nit­te­luun? Riit­täi­si­kö pys­tyt­tää wordpress-site mun serverille?

— #160; Riit­täi­si var­maan­kin. Onhan wordpressiin tar­jol­la vaik­ka mitä pluginia. Mutta miten hal­li­ta joukkoistamishanketta?

— #160; Sekin ky­sy­mys pi­täi­si joukkoistaa ;-)

— #160; Hom­man taus­ta­voi­mak­si pi­täi­si ehkä saada joku meitä va­kuut­ta­vam­pi taho.

— #160; Ei tuos­ta vä­häl­lä työl­lä mi­tään va­kuut­ta­vaa tu­li­si. Josko vain tyy­tyi­sim­me oh­jaa­maan mark­ki­noi­ta va­lin­noil­lam­me. Tie­dät­kö hyvää ham­mas­lää­kä­riä?


(2017-10-31)

Niska kun­toon

—   Tuol­la vään­te­lyl­lä saat niska­ni­ka­ma­si si­joil­taan.

— #160; Vähän ki­ris­tää har­tioi­ta, mutta ei hätää. Ny­kyään saan hyvää hoi­toa.

— #160; Va­lin­nan­va­pau­den an­sios­ta. Eikö niin?

— #160; Va­lit­sin lää­kä­rin, jonka mie­les­tä kaula­ran­gas­ta on syytä ottaa var­muu­den vuok­si mag­neet­ti­kuva pari ker­taa vuo­des­sa.

— #160; Näyt­tää­kö siltä, että pi­täi­si taas lei­ka­ta?

— #160; Ei leik­kauk­seen ku­vien pe­rus­teel­la ryh­dy­tä. Leik­kauk­seen ryh­dy­tään vasta kun raa­jo­jen lii­kun­ta­kyky alkaa hei­ke­tä. Kuvat on kui­ten­kin ihan kiva nähdä.

— #160; Eikö tar­jol­la ole mi­tään vai­kut­ta­vaa hoi­toa?

— #160; Käyn vii­koit­tain hie­ron­nas­sa, fysio­te­ra­pias­sa ja lääkintäjumpparilla.

— #160; Aiem­min sa­noit, että vuo­sien ko­ke­muk­sel­la tie­dät itse par­hai­ten, miten jum­pa­ta.

— #160; Tie­dän­kin. Päät­teel­lä is­tues­sa pyö­rit­te­len har­tioi­ta ja ve­nyt­te­len nis­kaa vii­den mi­nuu­tin vä­lein. Punt­te­ja nou­sen nos­te­le­maan tun­nin vä­lein. muu­ta­man ker­ran päi­väs­sä ase­tun le­puut­ta­maan nis­kaa­ni itse­kek­si­mää­ni asen­toon pää puo­lik­si sän­gyn reu­nan yli.

— #160; Silti tar­vit­set vielä am­mat­ti­lais­ten apua.

— #160; Ei nuo hoi­dot itse vai­vaan mi­tään auta, mutta va­lit­sin hoito­pai­kan, jossa on mu­ka­va käydä hiplattavana ja va­li­tel­la vai­vo­jaan. Tun­tu­vat niin em­paat­ti­sil­ta.

— #160; Kal­lis­ta sie­lun­hoi­toa.

— #160; Joo, mutta oma­vas­tuu on aika pieni. Mi­nul­la on vielä varaa kun­nol­li­siin lääk­kei­siin­kin. Näil­lä läh­tee ko­lo­tuk­set ja har­mis­tuk­set. Vaa­ra­ton ver­sio opiaa­teis­ta. Suo­raan Ame­ri­kas­ta.

— #160; Miten sait yli­pu­hut­tua lää­kä­rin tuo­hon kaik­keen?

— #160; Top­puu­tel­la sitä pitää. Sille keik­ka kel­paa. On kiva ihan jo var­muu­den vuok­si ko­keil­la monen­lai­sia tut­ki­muk­sia ja hoi­to­ja, mutta en mi­ten­kään ehdi kaik­keen lää­kä­rin eh­dot­ta­maan.

— #160; Entä veron­mak­sa­jat?

— #160; Edel­li­sen kes­kus­te­lum­me jäl­keen ta­ju­sin va­lin­nan­va­pau­den tar­koit­ta­van sitä, että saan itse päät­tää, vä­li­tän­kö muis­ta. Mark­ki­noil­la se, että jo­kai­nen ajat­te­lee vain it­seään kään­tyy yh­tei­sek­si hy­väk­si. Jo­ten­kin.

— #160; Entä jos kaik­ki ajat­te­li­si­vat noin?

— #160; Kaik­kien on pakko oppia ajat­te­le­maan näin. Mark­ki­noil­la ei muu­ten sel­viä.

— #160; Eihän tuo ole mi­tään mark­ki­na­ta­lout­ta.

— #160; Ei ehkä ole kurs­si­kir­jo­jen mu­kais­ta mark­ki­na­ta­lout­ta. Kun ei ole prof­faa hyl­kää­mäs­sä suo­ri­tus­ta, vaik­ka toi­mi­si vas­toin kurs­si­kir­jo­jen oppia, voi va­paas­ti in­no­voi­da.

— #160; Ta­lous­tiede on enem­män kuin al­keis­kurs­si­kir­jat. Maail­mal­la on monta vii­sas­ta, vas­tuun­tun­tois­ta ja riip­pu­ma­ton­ta ta­lous­tie­tei­li­jää.

— #160; Päät­tä­jien ta­lous­kä­si­tyk­set taas pe­rus­tu­vat so­pi­vas­ti va­lit­tui­hin ot­tei­siin al­keis­kurs­si­kir­jois­ta.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Vapauden tuskaa > Yritysidea (edit: 2017-10-31)

Yri­tys­idea

Jee, saan itse va­li­ta, kuka minua hoi­taa!

Loka­kuu 2017

  • Minä, joka en usko erot­ta­va­ni vale­lää­kä­riä oi­keas­ta?
  • Entä, jos mi­nul­la on sen ver­ran huono olo, etten osaa aja­tel­la kirk­kaas­ti?
  • Entä, jos olen lyö­nyt pääni ja unoh­ta­nut kai­ken neu­ro­lo­gias­ta lu­ke­ma­ni? Entä jos puoli­ta­jut­to­ma­na va­lit­sen or­to­pe­din, vaik­ka kallo pi­täi­si avata?

Pai­na­kaa 1, jos ha­luat­te tavisambulanssin; pai­na­kaa 2, jos ha­luat­te deLuxe comfort tason sai­raan­kul­je­tuk­sen; pai­na­kaa 3, jos teil­lä on kanta-asia­kas­kort­tim­me; pai­na­kaa 4, jos ha­luat­te koiramäki-koristellun lau­la­van sai­ras­auton lapsi­uh­ril­le (alle 12 v.).

Miten mah­dan sel­vi­tä sote-pal­ve­lu­yri­tyk­sen va­lin­nas­ta? Minun­lai­se­ni hyvä­us­koi­sen mie­les­tä kaik­ki lää­kä­rit ja hoi­ta­jat vai­kut­ta­vat mu­ka­vil­ta. Tus­kin edes osai­sin erot­taa vale­lää­kä­riä tai -hoi­ta­jaa oi­keas­ta saati hyvää huo­nos­ta.

Ar­vai­luk­si tai luu­le­mi­sek­si va­lin­ta tai­taa tosin mennä muil­la­kin. Fakta­tie­toa diag­noo­sin­sa osu­vuu­des­ta ja hoi­ton­sa on­nis­tu­mi­ses­ta ei saa ennen kuin ruuminavauspöytäkirjasta ja sil­loin on vähän myö­häis­tä va­li­ta. Toi­vot­ta­vas­ti la­kiin tulee "rahat-takaisin" py­kä­lä niin, että sote-kes­kus jou­tuu mak­sa­maan tur­hat hau­ta­jai­set. Tosin juuri välin­pi­tä­mät­tö­mät ja osaa­mat­to­mat yri­tyk­set me­ne­vät kai­ke­ti kon­kurs­siin ennen kuin hau­ta­jais­ten mak­sa­mi­sen aika koit­taa.

Jos kat­kai­sen kä­te­ni, ei hauta uhkaa ja jopa minä osaan ar­vioi­da hoi­don on­nis­tu­mis­ta. Ovat­ko jot­kut miel­tä­neet sote-homma yk­sit­täi­sik­si sel­keik­si ope­raa­tioik­si?

Mai­nok­sia sote-yri­tyk­set var­maan­kin lait­ta­vat tu­le­maan, mutta us­kal­lan­ko va­li­ta mai­nos­ten pe­rus­teel­la? Ker­to­vat­ko mai­nok­set "to­tuu­den, koko to­tuu­den ja vain to­tuu­den mi­tään sii­hen li­sää­mät­tä ja mi­tään pois jät­tä­mät­tä"?

Ker­ran­kin näin perhe­autoa mai­nos­tet­ta­van vi­deol­la, jossa me­tal­lin­hoh­toi­nen auto heit­ti spi­raa­lia sur­rea­lis­ti­sen alppi­mai­se­man yllä. Taka­pen­kil­lä kaksi lasta hih­kui ilos­ta ja mies­kul­jet­ta­van vie­res­sä hy­myi­li sek­si­käs nai­nen. Voiko tuon tie­don pe­rus­teel­la ar­vioi­da tuon auton – tai yleen­sä hen­ki­lö­auton – so­pi­vuut­ta lapsi­per­heen ar­ki­siin kul­je­tus­tar­pei­siin?

Odo­tan kui­ten­kin mie­len­kiin­nol­la sote-yri­tys­ten mai­nok­sia.

Sote-va­lin­nan ah­dis­tus on on­nek­si al­ka­nut kään­tyä mie­les­sä­ni yri­tys­ideak­si. Kun ter­vey­den­hoito siir­tyy demo­kraat­ti­ses­ta val­von­nas­ta yri­tys­sa­lai­suu­den uu­me­niin, re­peää mer­kit­tä­vä mark­ki­na­railo: Alan tar­jo­ta ih­mi­sil­le diiliä, jonka mu­kaan mak­san hei­dän hau­taus­ku­lun­sa, jos he tes­ta­ment­taa­vat ruuminavauspöytäkirjansa ja sai­raus­ker­to­muk­sen­sa mi­nul­le. Näin mi­nul­le ka­saan­tuu kuo­le­ma kuo­le­mal­ta myyn­ti­kel­pois­ta tie­toa sotepalveluja tar­joa­vien yri­tys­ten toi­min­nan laa­dus­ta.

Harmi kyllä, muis­ti­sai­rai­den van­hus­ten hoi­don laa­tua ei voi ar­vioi­da ruu­miin­avaus­pöytä­kir­jo­jen eikä sai­raus­ker­to­mus­ten pe­rus­teel­la. Jos sai­sin omais­ten tuel­la luvan asen­taa liike-antureita ja val­von­ta­ka­me­ran asiak­kaan huo­nee­seen, sai­sin ti­las­to­tie­toa siitä, kuin­ka usein huo­nees­sa käy­dään ja kuin­ka usein asia­kas au­te­taan ylös sän­gys­tä. Joku ehkä ha­luai­si ar­vioi­ta­van jopa van­hus­ten hoi­don in­hi­mil­li­syyt­tä, mutta sitä var­ten pi­täi­si käydä pai­kan pääl­lä monta ker­taa vii­kos­sa ja sel­lai­nen tu­li­si niin kal­liik­si, että moi­sel­le tie­dol­le tus­kin on mark­ki­noi­ta.

Minun kan­nat­tai­si myös ti­las­toi­da yri­tys­koh­tais­ta tie­toa kuo­le­mien suh­tees­ta yri­tyk­sen kaik­kiin asiak­kai­siin, koska se lie­nee tär­kein va­lin­ta­kri­tee­reis­tä: Ter­veet eivät kuole, eli vähän kuol­lei­ta → pää­asias­sa ter­vei­tä asiak­kai­ta. Yri­tyk­sil­lä, joil­la on vain ter­vei­tä hoi­det­ta­va­naan, on ly­him­mät hoito­jonot ja varaa lir­ku­tel­la hetki yli­mää­räis­tä asiak­kai­den kans­sa -- hy­vien asiak­kai­den kans­sa. Van­hat ja raih­nai­set tylytetään taka-oven kaut­ta pi­hal­le ennen kuin eh­ti­vät re­kis­te­röi­tyä asiak­kaak­si.

Miten koota ti­las­to­tie­toa pikku­vai­vo­jen tur­his­ta ja te­hot­to­mis­ta hoi­dois­ta: Miten vah­vas­ti lää­ki­tys tai muu hoito pe­rus­tuu diag­noo­siin? Miten hoi­don vai­ku­tus­ta on seu­rat­tu? Miten vahva kor­re­laa­tio on diag­noo­sin te­ki­jän ja hoi­don an­ta­jan omis­ta­juuk­sis­sa?

Voi­sin vin­ka­ta leh­dil­le jutun ai­hei­ta siitä, mää­rä­tään­kö esi­mer­kik­si antibiotteeja ja opiaatteeja vas­tuul­li­ses­ti? Mutta kiin­nos­taa­ko yh­teis­vas­tuu ke­tään yk­si­lön va­paut­ta ko­ros­ta­vas­sa asen­ne­il­mas­tos­sa? Ha­luan lää­ket­tä! Pi­tää­kö mennä kil­pai­li­jal­le?

Il­mai­sen tu­tus­tu­mis­tar­jouk­sen luon­tei­ses­ti huo­mau­tan tässä, että ter­vei­tä hoi­ta­vil­le ei kerry ko­ke­mus­ta sai­rauk­sien hoi­dos­ta, joten ensi kremppojen il­me­tes­sä kan­nat­taa ha­keu­tua ko­ke­neem­man yri­tyk­sen asiak­kaak­si. Siinä yh­tey­des­sä pitää muis­taa, että ny­kyi­seen sote-yri­tyk­seen­sä on jou­tu­nut si­tou­tu­maan vuo­dek­si.

Voi­sin myös antaa kon­sult­ti­apua sote-yri­tyk­sil­le. Osaa­mi­nen ke­hit­tyy vuoro­vai­ku­tuk­ses­sa, joten yri­tys­ten vä­li­nen kil­pai­lu ra­joit­taa osaa­mi­sen ke­hit­ty­mis­tä. Minun yri­tyk­se­ni voi ti­las­tois­taan nähdä, miten yhden sote-yri­tyk­sen asiak­kaat kuo­le­vat vai­voi­hin, jotka toi­nen osaa hoi­taa. Tässä on selvä mark­ki­na­rako, mi­kä­li kek­sin tavan kon­sul­toi­da yri­tyk­siä häi­rit­se­mät­tä va­paa­ta kil­pai­lua. Pitää olla tark­ka­na, etten saa tuo­mio­ta yri­tys­sa­lai­suuk­sien va­ras­ta­mi­ses­ta. Hel­poin­ta kon­sul­toin­ti olisi ti­lan­tees­sa, jossa näen monen sote-yri­tyk­sen pai­nis­ke­le­van tu­lok­set­ta saman on­gel­man pa­ris­sa, jonka ky­ke­ni­si­vät hel­pos­ti rat­kai­se­maan yh­teis­voi­min.

Yri­tyk­se­ni mai­nos­lau­seek­si olen kaa­vail­lut: ”Is­tuu­ko Hippokrates sinun sote-yri­tyk­se­si hal­li­tuk­ses­sa?” Oman yri­tyk­se­ni hal­li­tuk­seen olen aja­tel­lut jo muo­don vuok­si hou­ku­tel­la jon­kun lää­kä­rin. Min­kä­hän alan lää­kä­ri mah­tai­si par­hai­ten ko­rot­taa yri­tyk­se­ni brand imagea? Ehkä pitää ottaa pari kolme eri­nä­köis­tä.

Toi­vot­ta­vas­ti la­kiin tulee "rahat-takaisin" py­kä­lä, joka kat­tai­si edes hoi­ta­mat­ta jä­tet­ty­jen hau­taus­kulut. Tosin juuri välin­pi­tä­mät­tö­mät ja osaa­mat­to­mat yri­tyk­set me­ne­vät kai­ke­ti kon­kurs­siin ennen kuin mak­sun aika koit­taa. Ra­ken­nus­alal­la­han oi­kein ajoi­tet­tu kon­kurs­si on jopa kes­kei­nen osa joi­den­kin yri­tys­ten an­sain­ta­lo­giik­kaa.

Ehkä voi­sin muo­dos­taa tie­toa eri yri­tys­ten asiak­kai­den ole­te­tus­ta ter­veys­pro­fii­lis­ta. Mo­nel­la­ko on joku pre-existing condition kuten van­huus, raih­nai­suus, vähä­va­rai­suus, työt­tö­myys tai al­hai­nen kou­lu­tus­taso, joka uhkaa viedä aikaa pa­rem­pien asiak­kai­den hoi­ta­mi­sel­ta. Vi­ral­li­ses­ti ker­man kuo­rin­taa ei ta­pah­du tai asia­kas­pro­fii­li ote­taan huo­mioon mak­suis­sa, joten to­del­li­sen tie­don esiinkaivaminen voi tosin olla haas­ta­vaa.

Näh­tä­väk­si jää, mitä ta­pah­tuu sai­rauk­sien en­nal­ta­eh­käi­syl­le. Kiin­nos­taa­ko sai­rauk­sien en­nal­ta­eh­käi­sy sote-yri­tyk­siä vai jääkö se omak­si toimi­alak­seen. En­nal­ta­eh­käi­syn tu­lok­set nä­ky­vät vasta vuo­sien ku­lut­tua ja sil­loin­kin yk­sit­täis­ten te­ko­jen hyö­ty­jä ja hait­to­ja on vai­kea to­den­taa. En­nal­ta­eh­käi­syn sa­ral­la eh­ti­si­kin tehdä voit­toa monta vuot­ta ole­mat­to­mil­la in­ves­toin­neil­la.

Yri­tyk­se­ni mai­nos­lau­seek­si olen kaa­vail­lut: ”Is­tuu­ko Hippokrates sinun sote-yri­tyk­se­si hal­li­tuk­ses­sa?” Oman yri­tyk­se­ni hal­li­tuk­seen olen aja­tel­lut jo muo­don vuok­si hou­ku­tel­la jon­kun lää­kä­rin. Min­kä­hän alan lää­kä­ri mah­tai­si par­hai­ten ko­rot­taa yri­tyk­se­ni brand imagea? Ehkä pitää ottaa pari kolme eri­nä­köis­tä.


(2017-10-31)

Tö­näi­se­mi­sen taito

Ih­mi­sen osto­pää­tök­set eivät kuu­lem­ma vält­tä­mät­tä pe­rus­tu­kaan jär­keen ja tie­toon.

Yri­tyk­se­ni voisi ker­toa va­lis­tus­mie­li­siä ta­ri­noi­ta siitä, miten ih­mi­siä on höy­näy­tet­ty. Sel­lai­ses­ta­han yri­tyk­se­ni saa pal­jon tie­toa.

Vai oli­si­ko kan­nat­ta­vam­paa pe­rus­taa eril­li­nen mark­ki­noin­ti­toi­mis­to, joka tu­ki­si sote-yri­tyk­siä mark­ki­noin­nis­sa? Aut­tai­si töy­täi­se­mään asiakkaita oikeaan suuntaan. Asiakasta ei saa vetää höplästä, mutta saa töytäistä kohti parasta (= oman yrityksen) palvelua.

Vain täy­sin mo­raa­li­ton sote-yrit­tä­jä mark­ki­noi omaa pal­ve­luaan, jos tie­tää kil­pai­li­jan pa­rem­mak­si. Sel­lai­sia en tie­ten­kään aut­tai­si.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Burkha — Nopeaa ajattelua ja sen korjailua (edit: 2016-8-24)

Burkha — No­peaa ajat­te­lua ja sen kor­jai­lua

Hyvä kahvi ja crois­sant me­ni­vät huk­kaan, koska minua är­syt­ti suun­nat­to­mas­ti aamiassalin toi­sel­la lai­dal­la keski-ikäi­nen val­koi­nen mies, joka söi aa­miais­taan ba­se­ball-lip­pis pääs­sään. Mah­toi­ko vielä olla lippa nis­kas­sa?

Elo­kuu 2016

Olen tot­tu­nut sii­hen, että nuo­ril­le lakki on kas­va­nut pää­hän kiin­ni niin, ettei sitä saane pois suih­kus­sa­kaan. Vie­rail­la mail­la olen näh­nyt ek­soot­ti­sia pää­hi­nei­tä pi­det­tä­vän pääs­sä mitä mo­ni­nai­sim­mas­sa ti­lai­suuk­sis­sa, myös päi­väl­li­sil­lä. Hup­puun kät­key­ty­nyt hahmo hiip­pai­le­mas­sa hä­mä­räl­lä ka­dul­la saat­taa säi­käyt­tää, mutta muu­ten hup­pu­kaan ei he­rä­tä mi­nus­sa eri­tyi­siä tun­tei­ta. Nuo­ril­la on oman suku­pol­ven­sa tavat, joita en tunne, enkä siksi voi nuo­ris­ta mi­tään pää­tel­lä ulko­asun pe­rus­teel­la.

Ikäi­ses­tä­ni mie­hes­tä in­tui­tio­ni antoi pika­tuo­mion lip­pik­sen pe­rus­teel­la, vaik­ka pää­hi­ne ei edes ole vaat­teis­ta mer­kit­tä­vin. Olen näh­nyt häi­riin­ty­mät­tä monen­lais­ta housua, pai­taa, py­ja­maa, kaa­pua, ly­hyt­tä ja pit­kää ha­met­ta ja mek­koa, ehjää ja rik­ki­näis­tä, ar­jes­sa ja juh­lis­sa.

Ehkä mies oli niin tutun oloi­nen, että luu­lin tie­tä­vä­ni, miksi hän tuli ho­tel­lin aa­miai­sel­le ba­se­ball-lip­pis pääs­sä? Mitä mah­doin luul­la?

Keski-ikäi­nen "nuori ka­pi­nal­li­nen" on sää­lit­tä­vä, mutta minua är­syt­ti, ei sää­lit­tä­nyt. Myötä­hä­peäs­tä ei siis ollut ky­sy­mys.

Viite­ryh­mää­ni kuu­lu­van oloi­nen mies rik­koi viite­ryh­mä­ni hyviä ta­po­ja, mutta en tun­nis­ta it­ses­sä­ni tapa­po­lii­sia. Voin­ko silti olla sel­lai­nen?

Mil­lai­sik­si muis­tan minua jos­kus kiu­san­neet tyy­pit? Mil­lai­nen on ste­reo­tyyp­pi­nen ku­vi­tel­ma­ni hu­li­gaa­nis­ta tai kiu­saa­jas­ta?

Kiu­saa­ja on osa wanna-be-kovis lau­maa, joka kan­taa jo­tain uhoa vies­ti­vää tun­nus­merk­kiä. Uhol­la hän kom­pen­soi huo­nom­muu­den tun­net­taan, joka hel­pos­ti pur­kau­tuu kiu­saa­mi­se­na ja hu­li­noin­ti­na. Onko niin, että in­tui­tio­ni tun­nis­ti mie­hen wanna-be-kovikseksi sillä pe­rus­teel­la, että hän söi lip­pis-pääs­sä? Kos­ken itse ky­ke­ne syö­mään lip­pis pääs­sä, ole­tan sen ole­van muil­le ikäi­sil­le­ni länsi­mai­sil­le mie­hil­le yhtä mer­kit­tä­vän ko­ke­muk­sen, joten mies söi lip­pis pääs­sä uho­tak­seen ja uhoa­jat är­syt­tä­vät minua.

Jär­ke­vä perus­ole­tus on, että lip­pis pääs­sä oli mie­hel­le niin tuttu, ettei hän edes huo­man­nut sitä. In­tui­tio­ni te­ke­mää hutia kut­su­taan kai­ke­ti trans­fe­rens­sik­si. Kun jou­dum­me ti­lan­tee­seen, jonka jokin piir­re muis­tut­taa jo­tain mer­kit­tä­vää aiem­min ko­ke­maam­me, saa­tam­me ereh­tyä päät­te­le­mään, että ti­lan­teet ovat saman­lai­sia.

Jos jo lip­pis saa minut her­mos­tu­maan, miten pi­kai­nen in­tui­tio­ni tuo­mit­see burkhan?

Jos­kus olen säi­käh­tä­nyt näh­tyä­ni ko­ko­naan mus­taan kaa­puun pii­lou­tu­neen hah­mon. Ennen kuin jär­ke­ni on eh­ti­nyt sanoa mi­tään, olen tun­te­nut pe­läs­tyk­sen häi­väh­dyk­sen. Se tunne, joka tulee, kun mieli ei saa otet­ta ti­lan­tees­ta, lyö tyh­jää. Ei näe kas­vo­jen il­mei­tä, ei kä­sien elei­tä, ei jal­ko­jen asen­toa. Sit­ten järki sanoo "OK, nai­nen burkhassa." Vielä jos näkee niqabin raos­ta tai ver­kon läpi ys­tä­väl­li­set sil­mät, hah­mos­ta tulee hän, yksi meis­tä.

En tiedä, lyökö ke­nen­kään muun aja­tus kos­kaan tyh­jää, joten yri­tän se­lit­tää.

Kol­mi­sen­kym­men­tä vuot­ta sit­ten he­rä­sin pie­nen vau­vam­me ki­ti­nään. Vaimo erot­tui hä­mä­rä­nä myt­ty­nä vie­res­sä­ni. Läh­din las­ten­huo­nee­seen ilman silmä­la­se­ja ja va­lo­ja sy­tyt­tä­mät­tä. Las­ten­huo­neen ovel­la vas­taa­ni tuli ai­kui­sen ko­koi­nen hahmo! Säi­käh­din. En­sim­mäi­nen aja­tuk­se­ni oli: "Miten vau­vam­me on tuon ko­koi­nen?"

Vai­mo­han siinä tie­tys­ti. Mytty sän­gys­sä oli ollut pelk­kä peit­to. Vielä vii­kon ku­lut­tua las­ten­huo­neen ohi kul­ke­mi­nen he­rät­ti oudon epä­miel­lyt­tä­vän tun­te­muk­sen.

Seu­ra­sin syrjä­sil­mäl­lä burkhaan pu­keu­tu­nut­ta nais­ta, joka söi mie­hen hä­nel­le va­li­koi­mia ruo­kia. Vaik­ka hän istui kas­vot nurk­kaan kään­net­ty­nä, hän nosti hun­tua suun edes­tä vain vält­tä­mät­tö­mim­mäk­si ajak­si. Mies vie­res­sä sai syödä va­paas­ti ja vil­kuil­la ym­pä­ril­leen.

Het­kek­si mi­nul­le tuli mitä-hittoa-fiilis, mutta sit­ten jär­kei­lin, ettei elä­mäs­tä maa­pal­lol­la tule mi­tään, jos monta mil­jar­dia ih­mis­tä alkaa tyr­kyt­tää omia ta­po­jaan toi­sil­leen.

Suo­meen­kin burkhia mah­tuu, mutta esi­mer­kik­si las­ten­tar­haan ne eivät mie­les­tä­ni sovi. Ih­mi­nen kom­mu­ni­koi il­meil­lään ja eleil­lään, joten vuoro­vai­ku­tus il­meet­tö­män ja eleet­tö­män kaa­vun kans­sa ei ke­hit­täi­si riit­tä­vän moni­puo­li­ses­ti las­ten kom­mu­ni­kaa­tio­tai­to­ja.

Pa­ko­te­taan­ko nai­set pu­keu­tu­maan burkhaan? En tiedä, eikä ky­sy­mys kiin­nos­ta minua niin pal­joa, että läh­ti­sin asiaa nai­sil­ta ky­se­le­mään. Oli­si­ko ky­se­le­mi­nen oi­kein so­pi­vaa­kaan? Kuu­luu­ko asia mi­nul­le?

Sen tie­dän, että isoa osaa maail­man nai­sis­ta ja ty­töis­tä koh­del­laan jul­mas­ti ja ihmis­arvoa alen­ta­vas­ti nimen­omaan sillä pe­rus­teel­la, että he ovat nai­sia. Hei­dän aut­ta­mis­taan jos tuem­me, niin "burkha-kysymys" rat­ken­nee siinä sa­mal­la.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Demokratia (edit: 2016-7-6)

Demo­kra­tia

Erdogan/Mursi/N.N on demo­kraat­ti­sil­la vaa­leil­la va­lit­tu joh­ta­ja. Miksi hän ei kel­paa? Ky­se­lee toi­mit­ta­ja ihmis­oi­keuk­sien puo­lus­ta­jal­ta.

San­ka­ri ampuu tai aut­taa se­rif­fiä van­git­se­maan kau­pun­ki­lai­sia ter­ro­ri­soi­neet ros­vot, kau­pun­ki­lai­set voi­vat taas itse ää­nes­tää it­sel­leen por­mes­ta­rin ja kaik­ki muut­tuu hy­väk­si jäl­leen. Sa­mal­la kaa­val­la voi­daan demo­kra­ti­soi­da maa kuin maa. Vai voi­daan­ko?

Heinä­kuu 2016

"Demo­kra­tia kuoli, kun alet­tiin ää­nes­tää", sanoo fi­lo­so­fi.

Demo­kra­tia on muu­ta­kin kuin vaa­lit. Mieli­pi­teen va­paus, myös hä­vin­neel­lä puo­lel­la on ihmis­oi­keu­det. Kan­sa­lais­yh­teis­kun­nal­la pitää olla oleel­li­set tie­dot ja puo­luei­den pitää toi­mia demo­kraat­ti­ses­ti. Totta pi­täi­si puhua. Demo­kra­tiaan ei kuulu val­lan kah­mi­mi­nen it­sel­le vaan pyr­ki­mys muo­dos­taa, to­tuut­ta vää­ris­te­le­mät­tä, mah­dol­li­sim­man laaja yh­tei­nen tahto­tila.

Demo­kra­tia ei to­teu­du ilman rau­han­omai­seen yh­teis­työ­hön tot­tu­nut­ta kan­sa­lais­yh­teis­kun­taa eikä sel­lais­ta kasva kuin demo­kra­tias­sa.


Heikin pohteita > "Terveen järjen" tuotoksia > Tuntipalkka enimmäkseen nolla (edit: 2016-10-31)

Tunti­palk­ka enim­mäk­seen nolla

Yh­teis­kunta mak­sa­koon palk­ka­kulut.

—   Pe­rus­te­taan­pa ruoka­lä­het­ti­pal­ve­lu. Pal­ka­taan 100 tyyp­piä roudaamaan ih­mi­sil­le ruo­kaa ko­tiin ja työ­mail­le.

—   Ei­vät­kö lä­he­tit yleen­sä ole yrit­tä­jiä, joil­le lä­het­ti­pal­ve­lut vä­lit­tä­vät ti­lauk­sia?

—  En tiedä, mutta tun­tuu sel­keäm­mäl­tä, että ovat mei­dän pal­ve­luk­sem­me. Eikö kuu­los­ta­kin pa­rem­mal­ta, että palkaamme väkeä? An­nam­me työtä?

—  Entä, jos keik­ko­ja ei ole tar­peek­si.

—  Väkeä pal­ka­taan niin pal­jon, että keik­ko­ja ei kos­kaan ole tar­peek­si. Aina pitää löy­tyä vapaa ka­ve­ri pal­ve­le­maan asia­kas­ta.

—  Ei meil­lä ole varaa mak­saa tyh­jän­pant­ti­na is­tu­vis­ta lä­he­teis­tä.

—   On, jos mak­sam­me palk­kaa vain kei­koil­ta. Teem­me 0-tuntisopimuksia. Kuka hullu mak­sai­si tyh­jän pant­ti­na is­tu­jis­ta?

—   Lä­he­tit ovat val­mii­na läh­töön, mutta eivät saa päi­vys­tyk­ses­tä palk­kaa. Saako niin tehdä?

—   Yh­teis­kunta jopa kan­nus­taa sii­hen. Ellei ma­ta­la­tuot­toi­nen po­ruk­ka tulee toi­meen pal­kal­laan, sos­sus­ta saa lisää.

—  Eihän tässä po­ruk­ka ole ma­ta­la­tuot­tois­ta vaan liike-idea.

—  Kun yh­teis­kunta kan­nus­taa pe­rus­ta­maan kan­nat­ta­ma­ton­ta liike­toi­min­taa, mehän pe­rus­te­taan.

—  Po­ruk­kaa irti­sa­nou­tuu, kun huo­maa, ettei tässä tie­naa elan­toaan.

—  Itse irti­sa­nou­tu­nut ei saa työt­tö­myys­kor­vaus­ta eikä taida sos­su­kaan aut­taa. Työt­tö­män pitää ottaa tar­jot­tu työ vas­taan. Näinä ai­koi­na työ­voi­maa riit­tää.

—  Entä hy­vi­nä ai­koi­na.

—  Ennen sitä eh­dim­me an­sai­ta hyvän pesä­munan jo­hon­kin uu­teen jut­tuun.