Sisällysluettelo

Luonnostelua

Monen Nobel-kirjan ensimmäiset luonnokset ovat kuulemma olleet kökköä luettavaa.

Astrid Lindgren kertoi sujuvan tekstin salaisuudeksi: "Kirja pitää kirjoittaa uudelleen niin monta kertaa, että itseä ei siinä enää mikään häiritse."

En ole Nobel-kirjailija enkä Astrid Lindgren. Tekstini eivät tunnu paranevan, vaikka niitä miten korjailisin, vaan alkavat tympiä kerta kerralta enemmän. Omien juttujen viilailu hautaan asti ei muutenkaan innosta.

Otsikoimalla nämä jutut luonnoksiksi varaan itselleni oikeuden korjailla niitä ilman reunahuomautuksia. Jos kuvittelen oikeasti viisastuneeni, julistan siitä isosti kokonaan uudella jutulla.

4 helmikuuta 2022


/Heikin pohteita/Luonnostelua/ Pulinoita (2023-2-3)

 

Pulinoita

Lomamökillä nautitaan iltapalaa ja kannetaan huolta maailman tulevaisuudesta ja muusta sen sellaisesta. Huolia pohdittavaksi riittää illasta toiseen.

2023

Henkilöt:

Eino Eilisen mielestä yhteisiä asioita pitää hoitaa vanhalla tutulla ja hyväksi koetulla tavalla. Siksi Eino kaipaa perinteisiä arvoja kunnioittavaa vahvaa johtajaa, joka pitää jämäkästi vaaralliset väärinajattelijat ja muut haahuilijat kurissa. Eino uskoo oman ja kaltaistensa "terveen järjen" kaikkivoipuuteen. Siis aika tavallinen ihminen.

Unto Uneksijan mielestä menneen maailman viisaudet pitää hylätä. Tulevaisuus ei ole uusi eilinen. "Future ain't what it used to be."

"Vanhoihin uskomuksiin luottaminen on kuin asettuisi elämään tynnyriin. Uutta ei opi, jos yrittää seurata maailman muutosta tynnyrin tapin reiästä."

Unto uskoo, että suurin osa ihmisistä haluaa torjua ilmastonmuutoksen, luontokadon ja muut sen sellaiset uhat. Ihmisten enemmistö välittää oman mukavuutensa lisäksi lähimmäisten ja kaukaistenkin hyvinvoinnista tuleviakaan sukupolvia unohtamatta.

Unto on maailmanparantaja — "kukkahattutäti". Siis aika tavallinen ihminen Untokin. Toki kovin eri lailla tavallinen kuin Eino.

tieteiskirjailija Tytti Tulevaisuus yrittää eläytyä aikamatkailijaksi, joka kommentoi meidän 2020-lukulaisten touhuja vuoden 2066-näkövinkkelistä.

7, 9 ja 11 vuotiaat Aino, Ilja ja Olayinka puuhailevat omiaan milloin missäkin — järvessä, metsässä — mutta aika ajoin jäävät terassille kuuloetäisyydelle pelaamaan lautapelejä.

Laitan sekaan näin varoitusvärillä sosiaalisen median näkemyksiä mökkiseurueen käsittelemistä aiheista.

Moni tykkää some-viisauksista, vaikkei niitä järkevinä pitäisikään. Niitä keksitään kännissä ja jaetaan läpällä niin, että parissa viikossa vitsistä kasvaa tieteellisen totuuden ylittävä some-totuus: "Uusimman tutkimuksen mukaan tiede on väärässä!"

Tytti, Unto ja Eino ovatkin sulkeneet kännykkänsä, etteivät sortuisi kommentoimaan some-öyhötystä vaan onnistuisivat keskittymään olennaiseen ja keskustelemaan sivistyneesti.


/Heikin pohteita/Luonnostelua/ Pulinoita / Kasviksillako maha täyteen? (2023-5-16)

 

Kasviksillako maha täyteen?

16 toukokuuta 2023

Unto Uneksija: Vaimo halusi viikonloppuna thaimaalaiseen kasvisravintolaan. Oli opettavainen kokemus.

Eino Eilinen: Alatko taas saarnata?

Unto: Saarnata?

Eino: "Laitumet peittävät maapallon!" "Sademetsät tuhotaan pihvikarjan tieltä!" "Lihansyönti tappaa!"

Unto: Tjaah, ehkä olen jotain tuon suuntaista vihjaillut. Jahkaillut, että ehkä minunkin pitäisi, mutta kun ...

Eino: Vihjaillut! Olet syyllistänyt rehellistä ruumiillista työtä tekeviä kantasuomalaisia maapallon tuhoamisesta. Ei rehellisellä työllä hankittu nälkä rehuilla lähde.

Unto: Sanoin minäkin vaimolle että joskus toiste, minulla on nälkä, mutta vaimo vain taputti vatsakumpuani ja nauroi. Suunsa nauroi, mutta otsansa rypyt pani miettimään, onko minun parempi naimisissa vai lihapatojen äärellä.

Eino: Oliko ruokalistalla mitään kunnon pihviä muistuttavaa?

Unto: On kuulemma typerää pilata kasvikset vääntämällä niistä väkisin jotain lihan korviketta. Typerää siksikin, että kaikki lihaa muistuttava herättää ruoansulatusta ja makunautintoa haittaavia mielleyhtymiä.

Eino: Ei mulla ainakaan.

Eino: Riisi oli turhan tulisesti maustettua, mutta sen seassa oli mukavan makuisia ja tuntuisia sattumia. Minä tykkään uusista makuelämyksistä.

Eino: Et tykkäisi, jos makuaisti olisi normaali.

Tuliko tuosta thaimaalaisesta kantapaikkanne?

Unto: Pitää ensin tarkistaa, onko siellä työolot kunnossa ja osaavatko he tehdä ruokaa ilman riisiä.

Eino: Eikö riisi jos mikä ole kasvisravintoa?

Unto: Naapuripöydästä kaveri antoi iltapäivälehden:

"Tutkimus: Riisi on ympäristön vihollinen numero kaksi heti naudanlihan jälkeen ennen sikaa ja lammasta!"

Somen suosituin terveysterapeutti: "Pelasta maapallo! Syö porsaanleikkeesi ilman riisiä!"

Uusin tutkimus vahvistaa talonpoikaisen kansanviisauden! Lehmien pierut ovat kuin virkistävä tuulahdus kiinalaisten riisipeltojen sakeisiin päästöihin verrattuna! Kiinalaisia riisinsyöjiä on miljardi, me suomalaiset emme voi maailmaa pelastaa, vaikka paastoaisimme itsemme hengiltä.

Unto: En tiedä, olivatko laskeneet haitat per kilo, tarkoittivatko globaalia kokonaishaittaa vai olivatko laskeneet, paljonko yhden euron ostoksella saa tuhottua maapalloa. Juttu näytti pitkältä. En lukenut. Lukeeko kukaan muuta kuin otsikot ja ne muutaman paksummalla painetun alkurivin ?

Eino: Jos yrität pelastaa maapallon ruokavaliollasi, ahdistut hengiltä. Rentoudu ja nauti, ettet kuole nälkään. Minä kuvittelen syöväni perinnemaisemaa onnellisena hoitanutta nautaa tai lammasta.

Unto: Nykylehmän perinnemaisema on pihatoksi kutsuttu tehdashalli.

Eino: Ovat nekin mukavampia lehmille kuin lapsuutemme aikaiset navetat.


Eino: Miksi ituhipit eivät kiellä riisin syömistä, jos sen tiedetään tuhoavan maapallon?

Unto: Hullukaan uskalla arvostella suomalaisia perinneruokia: Karjalanpiirakka, maksalaatikko, joulupuuro, - -

Vuosia sitten sain karjalanpiirakan, jossa oli ohraa. Se oli miehekkään täyteläinen makuelämys.

Yhdessä vuorokaudessa melkein 50 tuhatta tykkäystä!

Asiantuntija: "Kasvisruoka on riisintuottajien salaliitto tuhota kansallisen identiteettimme perusta tuhoamalla perinteinen suomalainen ruokakulttuuri ja samalla hintelöittää jalon kansamme nuoret miehet."

Eino: Jos perinteisestä hernekeitosta jättäisi silavan pois, kelpaisiko se sinulle suomalaiseksi kasvisruuaksi?

Unto: Kelpaisiko se suomalaisille? Tai matkailijoille. Martoilta toivoisi reseptejä, miten valmistaa suomalaisista raaka-aineista suomalaistyylisiä kasvisruokia.

"Ruokia, joissa on pohjolan auringossa kypsyneiden kasvisten oma jäljittelemätön maku." Jotain sellaista, että Välimeren rannoillakin innostuisivat pohjoisen ruokavaliosta.

Eino: Kasvisruoat ovat kuulemma monimutkaisia valmistaa.

Unto: Eivät ole minun resepteilläni. Korvasin perinteisessä kaalilaatikossa riisin ohralla ja jauhelihan pavuilla:

Tavalliset 'hyvinvarustetut' elintarvikeliikkeet eivät myy kuin tölkkipapuja, joten jouduin menemään erikoisliikkeeseen. Hyllyjen välissä kaukomailta rahdattujen ihmeravinteiden tuoksussa tuli eksoottisen homeopaattinen fiilis. Perimmäisestä nurkasta löysin lopulta kuivattuja papuja kilon pusseissa. Lähes ainoa järkevän hintainen tuote koko kaupassa. (Myöhemmin opin, että pavut kannattaa hakea Hakaniemestä.)

Virallisen reseptin mukaan kaalilaatikon aineksia kuullotetaan pannulla ja kypsytellään kutakin erikseen kattiloissa ennen uuniin laittamista.

Kuullotin sipulisilpun rypsiöljyssä ison kattilan pohjalla ja kippasin sekaan silputun kaalin, ohrasuurimot, yön yli lionneet pavut ja muut ainekset. Annoin muhia kypsäksi. Vettä tietty pitää laittaa sekaan "sopivasti". Päällimmäiset ainekset kypsyvät aluksi höyryssäkin kunnes kaali pehmetessään painuu kasaan. Vältän liikaa vettä, ettei sitä ja sen mukana ravinteita tarvitse kaataa viemäriin. (Ensi kerralla valmistan meksikolaistyylistä papukaalilaatikkoa heittämällä sekaan purkillisen tomaattipyreetä.)

Kauhoin kattilasta lautaselle. Hyvää oli. Vaimokin söi. Ei kehunut, mutta söi.

Eino: Mummoni opetti: "Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa." Uunissa käyttäminen olisi ehkä jalostanut "kaalilaatikkosi" aromia.

Unto: Harmi, ettei mummoni ehtinyt tuotakaan minulle opettaa. Ehkä, jos olisin nähnyt uunissa paistamisen vaivan, vaimo antaisi minun vieläkin osallistua ruuanlaittoon muutenkin kuin kuorimalla perunoita ja tiskaamalla.


Eino (naurahtaen): "Märehtijöiden röyhtäily ja piereskely kiihdyttää ilmastonmuutosta."

Unto: Maalaisjärkeni käskee minunkin nauraa, mutta tutkijaminäni pohtii: Pötsin ilmattomassa tilassa muhiessaan ruoho voi hyvinkin tuottaa metaania ja kiloina laskien maailman nisäkkäistä valtaosa on kotieläimiä — suurin osa nautoja, joten pötsejä on maailmassa aivan valtavasti.

Eino: Eli siis, mitä mieltä olet? Oletko mieltä?

Unto: Tutkijaminäni käy päivittäin vakavia keskusteluja maalaisjärkeni kanssa, mutta maalaisjärkeni on ylpeä jääräpää — sitä nolottaa myöntää erehtyneensä. Eli tiedän, että ongelma on vakava, mutta en usko sitä.

Eino: Kesällä pääminsterimme kävi "vakavia keskusteluja" päivittäin? Tuloksena julkilausuma. Onko sinulta tulossa julkilausuma?

Tytti: Ihminen käyttää ison osan älyllisestä kapasiteetistaan siihen, että selittelee itselleen mustaa valkoiseksi. Maalaisjärjen käyttämät puolustusmekanismit tunnistetaan vain, kun vastapuoli niitä käyttää.

Yhteistyö on valttia tässäkin puolustustaistelussa: Samanmielisten porukassa toinen toistaan tukien itselleen valehtelu onnistuu silloinkin, kun yksinään joutuisi kohtaamaan tosiasiat ja vaipuisi epätoivoon ja ahdistukseen. Tähän perustuu inhimillinen kulttuuri.


Unto: Eino, ymmärräthän sinäkin, että ...

Eino: Joo, joo. "Maata säästyy valtavasti luonnonsuojeluun, jos syömme pellon tuotteet suoraan kierrättämättä niitä karjan kautta."

Mutta tuo ei ole edes puolitotuus.

Lapsuuden maisemaani kuului kauniisti kumpuileva lehmihaka, jossa kasvoi harvakseltaan katajia ja muutama mänty ja kuusi. Pieneen 'Nalle Puh'-metsikköönkin lehmät pääsivät. Sieltä täältä pilkisti kallioita, joiden ympärillä kasvoi kalliokasveja ja ketokukkia. Lehmihakaa ei tietenkään koskaan kynnetty ja lehmät hoitivat lannoituksen. Lehmihaka oli luontoa ja tuotti samalla lihaa ja maitoa.

Tytti: Montako Mansikillista lihaa tuo idylli tuotti vuodessa?

"Pelasta Suomen luonnon monimuotoisuus! Syö suomalaista perinnemaisemaa onnellisena hoitanutta luomulihaa niin paljon kuin napa vetää!"

Unto: Koko Suomi lehmihaaksi? Saattaisi monimuotoisuus kärsiä.

Tytti: Jos hyvin menee, 2060-luvulla karjatalous on pienimuotoista lehmihakameininkiä. Maata säästyy luonnollekin, kun vain jotkut syövät pikkuisen lihaa ja kananmunan viikossa.

Eino: Ihmiset voisivat mässäillä miten haluavat, ellei kehitysmaiden väestö kasvaisi hillittömästi.

Tytti: Jos eliminoitaisiin miljardi rikkainta, maapallon saastepuskurit ja luonnonvarat riittäisivät.

Eino: Kehitysmaidenkin ihmisetkin kuluttavat.

Tytti: Sikäläiset rikkaat.

Eino: Afrikan väestö kasvaa hillittömästi. Kai siellä köyhemmätkin jotain kuluttaa.

Tytti: Köyhä kuluttaa sitä vähemmän, mitä enemmän köyhiä on.

Osa väkirikkaista maista on niin pahasti korruptoituneita ettei siellä mikään toimi. Ne, jotka kykenevät, pyrkivät Eurooppaan tai ryhtyvät terroristeiksi. Se on ongelma.


Unto: Syön lihaa, jos sellaista sattuu tarjolle, mutten kykenisi teurastamaan kanaakaan. Lapsena kokeilin onkimista, mutta koukun repiminen irti kalan leukaperistä tuntui pahalta. Katiskasta saamani kalat kykenin sentään kalauttamaan hengiltä ilman, että ne tulivat uniin.

Sukuvika. Kun isäni joutui teurastamaan jouluksi kalkkunan, seuraavana yönä unessa hän väänsi polveani sijoiltaan.

Kun syön eläinkunnan tuotteita, mielessäni häivähtää Elina Lappalaisen kirja "syötäväksi kasvatetut". Syön kananmunia, mutta ostan pieniä, koska arvelen, että kanan on niitä kevyempi munia. Edes yksi kärsimys vähemmän.

Pieni lapsi kysyi kerran elintarviketiskillä, miksi kalalla on silmät, mutta lihalla ei. Minun on helpompi leikellä sisäfilettä kuin katkaista kalalta pää. Silmät, suu ja ilme saa kuolleenkin kalan näyttämään ajattelevalta olennolta. Odotan viimeistä epätoivoista potkaisua, kun laitan veitsen kaulalle.

Eino: Eipä ole sinunkaan touhusi mitenkään järkiperäisiä.

Unto: On minulla järkeviäkin periaatteita.

Eino: Elätkö niiden mukaan?

Unto: Ne tulevat mieleeni, kun rikon niitä.

Tytti: Rakenteiden pitää muuttua ennen kuin tapahtuu merkittäviä muutoksia. Rakenteiden muuttumista odotellessa kaikki ehtii mennä pieleen.

Unto: Tykkäilen somessa niiden postauksista, jotka vaatii rakenteiden muuttumista. Aina en kyllä ymmärrä, mitä nuo rakenteet ovat. Aika jykeviä kaiketi.


Eino: Elin lapsuuteni pienellä maatilalla. Minulla on omakohtaista kokemusta maataloudesta, ei pelkkää kaupunkilaisten kirjaviisautta.

Tytti: Tiedät, millaista maatalous oli puoli vuosisataa sitten. Ihan innostuisin haastattelemaan, jos olisin historioitsija.

Unto: Tuuri, sattuma ja mahdollisuudet määräsivät, millaiselle uralle kukin meistä ajautui. Osalle koulukavereistani maatalousyrittäjäksi ryhtyminen — tilan jatkaminen — oli luonteva valinta. Minustakin olisi ehkä tullut karjatilallinen, jos olisi ollut kunnon tila perittäväksi ja vanhemmat inspiroivan innostuneita maanviljelyksestä.

Tytti: Miten olisit tilaasi hoitanut?

Unto: Luullakseni tavalliseen tapaan, niin kuin muutkin, kuinkas muuten.

Isäni oli "kokeilija ja keksijä" luonnoltaan, mutta ei hänkään mitenkään edistyksellistä tilanhoitoa harjoittanut. Keksinnöt rajoittuivat työtä helpottaviin laitteisiin ja konsteihin.

Eino: Ehkei ollut vaihtoehtoja tai uskallusta riskeerata perheen elantoa. Mitä viljelijäksi ryhtyneille kavereillesi nyt kuuluu?

Unto: En ole pitänyt yhteyttä. "On kotiseutu taakse jäänyt".

Meneppä kyselemään heiltä raaka-aineita kasvisruokiisi. Samalla voisit "valistaa" heitä Elina Lappalaisen kirjan viisauksista.

Unto: Eiköhän meillä vanhojen kavereiden kesken olisi ihan muut jutut. Kaverit lienevät korviaan myöten täynnä ulkopuolisten viisastelua. Ei minulla siihen mitään lisättävää.

Voi toki olla, että he tai lapsensa ovat tehneet mielenkiintoisia innovaatioita. Ehkä minulla olisi paljonkin opittavaa heiltä.

 

Disclaimer

Eino: Sä oot muuttanu sun web-juttua!

Unto: Stilisoin pahimpia kökköjä.

Eino: Eka versio oli niin hyvä, että laitoin linkin kavereille.

Unto: Kiva.

Eino: No ei. Kavereille tupsahti luettavaksi se sun ihan tyhmäksi 'stilisoima' versio. Nyt mun kaverit luulee muakin väärinajattelijaksi — fillarikommariksi. Tuntuu, etten enää kelpaa joukkoon. Häpeävät seuraani.

Unto: Mun jutun takiako?

Eino: No juurikin sen takia. Olit kääntänyt kaiken ylösalaisin.

Unto: Viisastuin. Huomasin pari uutta näkökulmaa. Alkuperäinen vahva mielipide täydentyi kolmeksi, perusteluja huutaviksi hypoteeseiksi. Ne, jotka eivät myönnä viisastuneensa, pysyvät tyhminä.

Eino: Lisäsit kaksi ihan älyvapaata ajatusta. Mikä hulluinta, pilasit sen alkuperäisenkin.

Unto: No eihän se enää siinä vanhassa muodossaan sopinut uudempien oivallusteni sekaan.

Tytti: Viisastua sopii, mutta nyt näyttää, kuin väittäisit aina olleesi viisas. Väärennät historiaa, jos muutat vanhaa juttuasi.

Unto: Ei mun juttuni ole mitään valtiosopimuksia. Syvensin pohdintaani ja paransin pikkuisen jutun iskevyyttä.

Eino: Samalla käänsit iskun 135°.

Unto: Vaan eikös kuitenkin ollut napakka isku?

Eino: Huti, eikä edes napakka. Se eka oli.

Unto: Siis se, jonka kirjoitin ennen kuin olin ehtinyt ajatella asiaa?

Eino: Juuri se. Uudet 'hypoteesisi' ovat typerää puuroista jahkailua.

Tytti: Sinun olisi pitänyt kirjoittaa uusi juttu: "Huomasin edellisen juttuni ihan tyhmäksi, koska ..."

Unto: Ketä kiinnostaa mun vanhat ajatukset, kun mulla on tarjolla uusia hienompia oivalluksia?

Eino: Miettisit oivalluksesi valmiiksi.

Unto: Nehän joutuu mun kanssa hautaan, jos alan niitä tolleen hinkata. Mun keskeneräiset ajatuksetkin saa kansan — kansat — heräämään niin, että maailmanhistoriassa kääntyy lehti.

Tytti: Ei haittaisi verrata oivalluksiaan tieteen tuloksiin.

Unto: Mähän ajattelen tieteellisesti. Ja osaan olla itsekriittinen.

Tytti: Yksinäsi täällä mökillä! Hitaan ajattelijan kannattaa välillä vetäytyä sulattelemaan kavereilta saamiaan ideoita, mutta tiedeyhteisö ajattelee porukalla.


En usko niin paljon viisastuvani, että ajatukseni kääntyisivät 135°, mutta saatan houkuttua stilisoimaan juttujani siitä sen kummemmin kertomatta. Jos kuvittelen oikeasti viisastuneeni, julistan sitä isosti omalla erillisellä jutulla.